Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Brachyrhaphis episcopi - Püspökhal

Brachyrhaphis episcopiPüspökhal (Brachyrhaphis episcopi)
Egyéb nevek:
Gambusia episcopi, Priapichthys episcopi. A tudományos neve (Brachyrhaphis) rövid tüskéjűt jelent, ami viszonylag rövid gonopodiumukra utal.

Eredeti élőhelye: Dél-Amerika: Panama kis vizesárkaiban és mocsaraiban fordul elő.

Külső jegyei: Ez a kecses fogasponty a Gambusiával közeli rokonságban álló nemének egyetlen díszhalképviselője. A feltűnően széles szájnyílású hal hímje alig 3, nősténye 5 cm hosszúra nő meg. A hím testét sárgás alapon néhány halványvörös hosszanti csík és több sötét keresztvonal díszíti. A háttájék világosbarna, a hastájék ezüstös fehér, gyakran pirosas. A kopoltyúfedő zöldes csillogású. A pikkelyek sötéten keretezettek. A hát- és a farokúszó narancssárga alapon apró barna pontsorokkal futtatott. A nagyobb és hasasabb úszói sárgásak, a farok alatti úszója pirosas.

Táplálása: apróbb méretű élő eleséget igénylő, hal.

Tartása akváriumban:  nem társasakváriumba való díszhal. A melegen kívül az enyhén sós brakkvizet és a jól bealgásodott medencét kedveli. Ha e feltételeket megteremtjük, szaporítása nem nehéz. Az utódok azonban - bár eleinte jól fejlődnek - többnyire nem érik el az importált állatok szokásos méretét, s meglehetősen érzékenyek maradnak.

Víziparaméterek:

Víz hőmérséklete: 24-26 °C.
pH: 6 - 8
Vízkeménység: 4 - 12 ° Nk

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu