Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Bíborfejű díszmárna - Barbus nigrofasciatus

A bíborfejű díszmárna vagy feketesávos díszmárna (Puntius nigrofasciatus vagy Barbus nigrofasciatus) a pontyfélék családjába és a Puntius  nembe tartozó édesvízi halfaj. Kedvelt akváriumi  hal.

Bíborfejű díszmárnaÉlőhelye: Srí Lanka folyói.

Külső jegyei:

A hal teste zömök, kb. 6 centiméterre nő meg. Háta magas, hasoldala mély. Színe halvány aranysárga, melyet három függőleges fekete sáv keresztez, melyek a fiatal példányokon fakók. Íváskor a hímek teste kivörösödik, fejük bíborszínűvé válik. Várható életkor: 3-5 év

Tartása:

Mindenevő  mozgékony csapathal. Természete és temperamentuma a szumátrai díszmárnáéhoz hasonló, kissé csipkelődő hal. Jól megfér minden márnafélével, de érzékeny hal, könnyen áldozatul esik az édesvízi darakórnak. 60 literenként 6-8 halat tartsunk. Igényli a bőséges úszóteret és a dús aljnövényzetet. Kedveli az enyhén savas, 25-28 fokos vizet. Ajánlott víz paraméterek vízhőmérséklet: 22-26 °C, pH: 6-7, Keménység: <12NK°.

Szaporítása:

Akváriumban könnyen szaporodik. Az ivarokat a szaporodási időszakban könnyű megkülönböztetni. A nőstény harántcsíkjai jól láthatók, bár testszíne halvány. Tenyésztéskor érdemes ikrarácsot alkalmazni, mert a szülők erősen ikrafalók. Az apró ivadékok gyorsan nevelhetők. Az első ívás gyakran sikertelen, bár az ikrák megtermékenyülnek, de életképtelen utódokat eredményez.

Forrás: Dick Mills: Akváriumi halak

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu