Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Betta splendens - Sziámi harcoshal

Betta splendens - Sziámi harcoshal A sziámi harcoshal (Betta splendens) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába, a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a gurámifélék (Osphronemidae) családjába tartozó faj.

Dél-Ázsiából, a Maláj-félsziget és Thaiföld vízinövényezettel sűrűn benőtt álló- és lassú folyású vizeiből származik.

Eredeti élőhelyén sekély mocsaras álló vizekben él. Evolúciója során alkalmazkodott élőhelye sajátosságaihoz, az oxigénhiányos meleg vizekhez. Kialakult az úgynevezett labirint szerve, mely lehetővé teszi, hogy a vízfelszín  alatt úszva levegőt lélegezzen be.

Vízparaméterekkel szemben nincsenek nagy igényei, PH semleges, közepesen kemény víz ideális számára. A hőmérséklet, azonban mindíg 24-27 °C körül legyen.

Testhossza 6-7 cm, a hímet könnyű a nősténytől megkülönböztetni, mert élénkebb színű és hosszabbak az úszói. A hímek szebbnél-szebb színváltozatait tenyésztették ki, a rózsaszíntől a piroson és a gesztenyebarnán át egészen a kékig.

20-40 literes akváriumban mutatós igazán a Betta család, amit igazából háremként kell értelmezni, ami 1 hímből és 3-4 nőstényből áll. Általában békés természetű, kivéve a szaporítási időszakot, amikor el kell különíteni a hímek ilyenkor fajtársaikkal szembe igen agresszív a viselkedésük. Az akváriumukat telepítsük sok növényt, helyezzünk bele gyökereket, ágyakat, hogy szükség esetén elrejtőzhessenek. Csipkelődős és területvédő halakkal együtt nem szabad társítani. A hiedelmekkel ellentétben a "harcoshal" nevet nem azért kapta, mert agresszív, inkább félénknek mindható és nem is tudja megvédeni magát "az agresszorokkal szemben".

Etetése nem problémás elfogadja a fagyasztott vagy élő eleséget (tubifex, szúnyoglárva, sórák, stb.), de elfogyasztja a száraz tápokat is.

Szaporítása elég könnyű, a szaporodás idején a hím gyorsan felépíti habfészkét. Amikor a nőstény közeledik, a hím kifeszített úszókkal hevesen ráveti magát. Ha a nőstény kész a párzásra, a fejét lefele tartva közeledik a fészekhez. A hím ekkor körülöleli, a nőstény kiengedi magából az ikrákat, s a hím azonnal megtermékenyíti azokat. A nőstény teljesen kábult, mialatt a hím összeszedi az ikrákat.
Az utódokat infuzóriákkal, később sóféreglárvákkal lehet etetni.

Nevét és népszerűségét az Délkelet-Ázsiában közkedvelt halviadaloknak köszönheti, emiatt igen elterjedt.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu