Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Apistogramma cacatuoides - Kakadu törpesügér

Természetes élőhelye: Dél-Amerika, az Amazonas álló vagy lassan mozgó szakaszai, ahol az aljzaton lehullott falevelek és ágak is találhatóak.

Apistogramma cacatuoides - Kakadu törpesügérKülső jegyei: A hím: 8-10 cm, nőstény: 5-6 cm hosszú. A hímeknél a hátúszó első pár sugara megnyút, mely a kakaduk tarajára emlékeztet - innen származik a faj elnevezése is. A nőstények alapszíne sárgás és a hasúszójuk első fele sötét színű. Számos színváltozatát tenyésztették ki.
Viselkedését tekintve viszonylag békés hal, de az ívási időszakban territoriális viselkedésűvé és agresszívvé válhat. Dél-amerikai társas biotóp akvárium ideális hal lehet, jól társítható más törpesügerekkel (apistogramma), pontylazacokkal, páncélosharcsákkal és algázókkal is.

Tartása: 50-70 literes medencében nyugodtan tarthatjuk. Apró kavicsos, vagy homokos aljzattal, sok növénnyel, búvóhellyel, pl. virágcserépből vagy félbevágott kókuszdióból berendezett akváriumban, biztosítani kell számára nyílt zóná(ka)t az úszáshoz.

Táplálkozás: Főként élő eleséggel etessük, pl. planktonnal, de szívesen fogyasztja a fagyaztott és mű elségeket is. A fajra  gyakorta jellemző gyomorproblémák elkerülése érdekében, lehetőleg heti egy alkalommal tartsunk koplaló napot nekik.

Vízparaméter igényei akváriumi körülmények között.
hőmérséklet: 25-27 °C; pH: 6-7 (savas); Keménység: (lágy) 1-15 NK°.

Szaporítása: Elég könnyű. Félbevágott virágcserépbe vagy kókuszhéjba ikrázik. Az ikrák száma elérheti a 100-at is. Ikráit és a kis halakat a nőstény erősen őrzi. A 25-27 °C-os vízben 4-5 nap alatt kelnek ki az ivadékok. Az ivadékok napi töbszöri etetés mellett gyorsan fellődnek.

Fotó: Csababá

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu