Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Apistogramma bitaeniata - Kétsávos tarka törpesügér

Apistogramma bitaeniata. Család: Cichlidae. Alcsalád: Geophaginae

Egyéb elnevezései: Apistogramma klausewitzi, A. kleei, A. pertense var. bitaeniata.

Természetes élőhelye az Amazonas medencéje Kolumbia, Peru, Brazília, erdős lassúfolyású úgynevezett fekete vizű vízfolyásai, patakjai és mellékágai, valamint a kisebb folyói. A víz jellemzően festett sötét barna huminsavakban és egyéb savakban gazdag a rothadó szerves anyagoknak köszönhetően. Elhanyagolható oldott ásványi anyag tartaloma mellett, nagyon alacsony a pH (4-5). A sűrű esőerdős területeknek köszönhetően nagyon kevés fény szűrődik le a talajszinter, a meder pedig tele van a lehullott faágakkal, és rothadó levelekkel.

Apistogramma Bitaeniata - HímKülső jegyei, a hímek elérhetik a 9 cm-t, a nőstények viszont sokkal kisebbek csak kb. 6,5 cm hosszúak.  Az oldalán feltűnő két csík látható, ahonnan a nevét is kapta. Nemi különbségek, a hímek nagyobbak testük és hátúszójuk színesebbek és nyúltabbak, a nőstények hátúszójának vége lekerekített.

Akváriumi tartása:
Szükségünk lesz egy kb. 50-60 literes jól beállt akváriumra, amibe ajánlatos, uszadék fát, faleveleket behelyezni, hogy a víz kémiai összetétele megfelelő legyen a faj számára. Kis barlangokat kell biztosítani számukra, és ügyelni kell arra, hogy legyen közöttük néhány olyan barlang, ami elég kicsi ahhoz, hogy a hím beférjen, mert néha elég agresszíven hajtja a nőstényeket, ilyenkor a nőstény, ha szükséges biztonságba tud vonulni. A halak biztonsági érzetük növelése érdekében gyengén világítsuk a medencét. A meder kialakításában érdemes sötét színű aljzatot használni. Fontos, hogy ne legyen erős a vízáramlás a medencéjükben. Várható életkor kb. 5 év.
Víz paraméterei:

  • hőmérséklet: 26 - 28 ° C
  • pH tartomány: 5,0-6,0 (savas)
  • keménység: 2-6NK° (lágy)

Táplálása:
Változatos étrend, élő és fagyasztott élelmiszerek, mint például a tubifex, vízibolha, garnéla vagy sórák, valamint a jó minőségű sügér pellet vagy pehely.

Társítás:
Alapvetően nyugodt, békés természetű, de párzási időszakban területvédő, kissé agresszív lehet. A hímek kb. 3-4 nőstényből álló háremeket alakítanak ki, ezt fontos szem előtt tartani, hogy az erőszakos udvarlásával ne, hogy kárt tegyen a nőstényben. Társas akváriumban tarthatók a legtöbb kis békés hallal pl.: tetrákkal, rasborákkal, és kis harcsafélékkel (mint például a páncélosharcsa).

Szaporítása:
Tenyésztése nem túl nehéz, ha elégé lágy, savas víz paramétereket tudunk biztosítani (pH: 5-6; 2-6 NK°), illetve a víz hőmérséklete kb. 25-27°C-os legyen. Fontos, hogy a víz semmiképpen se legyen keményebb 10 NK°-nál. Vizükhöz adjunk tőzegkivonatot  vagy szűrük át mohatőzegen. Az ívás rendszerint egy barlangban történik, kb. 100 vagy annál is több ikrát fognak lerakni, a nőstény vállal őrzi az ikrákat, és félelem nélkül hajt el minden más halat, hogy ha megsérti az ő területét, beleértve a hímet is! Az ivadékok kikelnek, körülbelül három nap alatt, és szabad úsznak négy-öt nap után. A szülök, néha megosztják egymás között a csapatot, és mindegyikük vigyáz a saját kis csoportjára. Kezdő eleségnek frissen kelt sóféreget adhatunk nekik.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu