Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Apistogramma agassizii - Gyöngyházfényű törpesügér

Apistogramma agassizii - Gyöngyházfényű törpesügérCsalád: Cichlidae. Alcsalád: Geophaginae

Eredeti élőhelye: Amazonas-medence. Peru, Kolumbia, Brazília.

Testhossz: hím: 7,5 cm; nőstény: 5 cm.

Minimális medence méret: (45cm x 40cm x 30cm) - 54 litres éppen elfogadható egy pár számára. De ettől nagyobra van szükségünk, ha háremben, vagy ha egynél több hím akarunk tartani tartani (pl.: 1 hím és 3-4 nőstény min. 100 liter).

Vízhőmérséklet: 24-27 ° C.

ph tartomány: 5.0-7.0. Legideáliasbb 6.5.

Táplálása: Bár a legtöbb példány elfogadja a szárított eleségelet, ezeket nem lehet alapul venni az étrend kialakításánál. A jobb egészségi állapot és szín eléréséhez elengedhetetlen a változatos étrend, amely a sok apró élő és fagyasztott eleségből valamint szárított eleségből állítunk össze.

Nemi különbségek: A hímek nagyobbak és sokkal színesebbek (némelyik kék, mások sárgák vagy pirosak), mint a nőstények. A nőstények általában egyszerű barnás színűek, kivéve, ívási időszakban, amikor szép világos sárga.

Viselkedés: Elég félénk halak, kedvelik a búvóhelyekkel teli akváriumokat (pl. félbevágott kókodióhéj, virágcserép, uszadékfák, faágak). Nagyon jól tartható együtt pontylazacokkal (Characidae).

Szaporítás: Bár lehet szaporítani előre kiválasztott párokkal is de sokkal nagyobb eséllyel tudjuk szaporítani, ha több nőstényt egyetlen hímmel rakunk össze. Az íváskor a nőstény egy kis üregbe vagy odúba rakja az ikrákat, ezalatt a hím a szokásosnál is jobban őrzi kettejük területét. Az ivadékok kb. 2-3 nap altt kikelnek és 8-14 nappal az ikrarakás után már tudnak úszni, a szüleik felügyelete alatt maradnak egészen a következő ívásukig.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu