Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Amphilophus citrinellus - Citromsügér

Amphilophus citrinellus - CitromsügérSzinonimák: Cichlasoma citrinellus, Cichlasoma basilare, Heros citrinellus, Heros basilaris, Erythrichthys citrinellum.
Természetes élőhelye: Közép-Amerika, Dél-Mexikó.
Külső jegyei: A hím 25-30 cm, míg a nőstény 20 cm. Hosszúkás, oldalról lapított teste van. A fiatal halak zöldes színezetűek és csíkosak. A sárga színük csak a 3-4 hónapos korban kezd előjönni. A színük függ a származási helytől is, de általában sárga, narancs, vöröses-narancs és fehér. A hímeknek hatalmas púp nő a homlokukra. A farok legyező alakú, míg a hátúszó és a farok alatti úszó hegyes végű. Az ajkaik nagyok, húsosak. A nőstények általában kisebbek, vékonyabbak nem annyira robusztusak, mint a hímek. Leginkább célszerű egy olyan medencét berendezni ezeknek a halaknak, ahol rajtuk kívül néhány nagyobb algázó harcsaféle él. Más hasonló dél-amerikai sügérekkel csak megfelelően nagy medencében ajánlatos társítani őket, mivel kisebb helyen eléggé agresszív lehet viselkedésük.
Viselkedése: Agresszív, területvédő hal, különösen ívás idején. Közepes és nagy testű hasonló sügérekkel tartható közösen.
Táplálkozás: Táplálék szempontjából igénytelen, száraz eleségekkel is jól tartható.
Akvárium mérete: Minimum 400 literes, halnépesség 1 pár, vagy 1 hím és 2 nőstény.
Akvárium berendezése: Kövekből, gyökerekből készítsünk búvóhelyet számukra, de jól építsük ezeket össze, mert könnyen lerombolhatják. Emellett biztosítsuk számukra nagy úszóteret is.
Vízhőmérséklet: 22-25°C
    pH: 6-7,5
    Keménység: < 20 NK°
Szaporítása: Elég könnyű, nem érzékeny a víz kémhatására, és már egy 200 literes akváriumban is sikeres lehet szaporítani. A szaporító medence hőfoka legyen kb. 24-28 °C-os. Nagy, lapos felületre ikrázik, az ivadékok száma meghaladhatja az ezret is. Az ikrákra a nőstény vigyáz, míg a hím őrzi a territóriumot. Az ikrák kb. 3 nap múlva kelnek ki, és ilyenkor a szülők átszállítják őket, egy előre kiásott gödörbe, ahol tovább gondozzák őket. További 5 nap múlva úsznak el a kishalak, és már adhatunk nekik apró élő eleséget is. Alkalmanként a szülők bőrén képződő hámváladékot is csipegetik. Várható életkoruk 12-15 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu