Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Procambarus alleni - Világító kékrák

 

Természetes élőhelye: Észak-Amerika déli része, Florida.

Procambarus alleni

Tartása: Minimum ajánlott medence 50-80 liter 1 pár számára, ügyeljünk arra, hogy a víz oxigéndús és tiszta maradjon, mert a víz romlása az állatok pusztulásához vezethet. Vedlés után, gyakran megeszi a saját levedlett páncélját, hogy visszanyerje a beépített ásványi anyagokat. Ha többen vannak, akkor elkerülhetetlen, hogy ne akaszkodjanak össze, ne harcoljanak egymással. Ilyenkor előfordul, hogy néhány példány elveszti az ollóját. Ha egy hímnek nincsenek meg az ollói, akkor párzásképtelen lesz, mert nem tudja lefogni a nőstényt. Ilyenkor meg kell várni, míg a második vagy harmadik vedléssel (ez lehet akár 3-4 hónapba is bele telhet) új ollói nőnek.

Táplálkozás: Etetésük problémamentes, szívesen fogyasztanak minden élő és száraz eleséget.

Dekoráció: Biztosítsunk számukra elegendő búvóhelyet (pl. kövek, "hasadékok" barlangok). A medencéjükbe erősszárú gyorsan nővő növényeket telepítsünk, mivel a növényeket megcsipkedhetik.

Hőmérséklet: 20-27 °C.
pH: 6,5-8,5.
Keménység: 10-30 NK°.

Külső jegyei: Mérete kb. 10-12 cm, testének színe élénk kék. A hátlemezeket gyakran világosabb és sötétebb pöttyök borítják. A vadon fogott példányok nem olyan kék színűek, mint a tenyésztett változatai inkább barnás-kékes és vöröses színűek. A nemek közötti különbségek közül a legjellemzőbb a hímek első két pár úszólábainak párzószervvé való módosulása.

Szaporítás: Elég könnyű. A peték mennyisége függ a nőstény méretétől, 150 és 350 között lehet. A petékkel teli nőstény elbújik, kavicsokból torlaszt emel a búvóhelye bejáratához. A petéket a nőstény a farok alatti részen hordja, miután kikeltek (kb. 1 hónap), biztosítsunk elegendő búvóhelyet a kis rákoknak, mert ha nem tudnak elbújni, akkor egymást is megehetik.

Várható életkora: 5 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu