Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Technika az akváriumban

A különféle technikai berendezések nélkül ma már aligha lehet korszerűen akvarizálni. Itt szertnék megemlíten néhányat a legfontosabbak közül.

Áramcsatlakozás:
Minden esetben szüksége van egy (többszörös) csatlakozóra az akvárium közelében a szűrő, fűtő, világító, stb. berendezések  csatlakoztatása érdekében.

Vízszűrés:
Folyamatos vízszűrés nélkül egyetlen akvárium sem működhet hosszútávon.
Egy jól működő vízszűrőkészülék eltávolítja mindazokat a lebegő- és egyébanyagokat, amelyek a vizet zavarossá és szagossá tehetik. Ez főleg azokra az anyagokra értendő, amelyeket a halak az anyagcseréjük során kibocsátanak magukból, illetve az elpusztult növényi részeket.

Temperálás (fűtés):
Tekintettel arra, hogy akváriumunkban legtöbbször trópusi halakról van szó, ezért ezeknek folyamatosan szükségük van a melegre. Éppen ezért, akváriumban célszerű egy fűtőtestet elhelyezni a víz megfelelő temperálásához.

Fényforrás:
Mesterséges fény nélkül aligha gyönyörködhetnénk az akváriumunkban. Az akvárium megvilágításának módja és ideje legyen összhangban az akváriummal, az abba telepített növényekkel, és halakkal. A vízinövények a megfelelő fény mellett kedvezően fejlődnek, terebélyesednek. Ha viszont kevés és nem megfelelő a fény, akkor nagyon lassan vagy egyáltalában nem fejlődnek. Sőt, el is pusztulhatnak!

Akváriumtartók:Akváriumbútor
Az akvárium megvásárlása – elkészíttetése – előtt gondosan meg kell tervezni majdani helyét és tartószerkezetét. Egy padlóra lehelyezett akvárium elveszti varázsát, hiszen csak melléhasalva lehet betekinteni varázslatos világába. Egyszerűbb esetben egy már adott szekrényre helyezhetjük el akváriumunkat. Ekkor azonban érdemes a szekrénybe plusz függőleges tehermentesítő lapot – esetleg lapokat – behelyezni. Saját készítésű szekrény esetén a hátfalat ne farostlemezből, hanem bútorlapból készítsék el. Természetesen a korábbi évek DEXION SALGÓ polcai mai korunkban is megállják helyüket. Célszerű azonban "csúnya szürke" színüket más, kellemesebb színre festeni. Bármely formát választja is, vegye figyelembe, hogy egy berendezett és feltöltött  pl. 100 literes akvárium akár 150 kg is lehet!

Célszerűségi és kényelmi okokból az akvárium elhelyezési magasságának jól megfelel az, ha eléülve – esetleg a földre letelepedve – szemmagasságba kerül az akvárium közepe. Természetesen megfelelő hely esetén magasabbra is elhelyezhető az akvárium, de gondoljunk csak bele: hosszabb szemlélődés esetén kissé kényelmetlen az akvárium előtt ácsorogni!

Az akváriumnak teljes felületén fel kell feküdnie!

A rosszul – anyagspórolás miatt – alátámasztott akvárium kellemetlen meglepetést okozhat tulajdonosának (milyen megható látvány lehet egy távollét alatt megrepedt 200 literes akvárium tartalma a szőnyegen, nem is beszélve az alsó szomszédok jókívánságairól). Az elkészült stabilan álló – nem igazán illik egy akváriumtartónak billegni! – akváriumtartót ajánlatos vízszintbe helyezni. Ehhez jó szolgálatot tesz egy vízmérték, de megoldást jelent egy apró vasgolyó is, aminek a tartóra helyezve nem szabad egyik irányba sem elgurulnia. Az akvárium alá érdemes egy kb. 5 mm vastag filc-, hungarocell vagy parafa lapot helyezni, erre azért van szükség, mert a tartó polc lapjára véletlenül kerül homokszemcse, apró kemény tárgy vagy az alátámasztás görbülete a vízzel való feltöltés után könnyen megrepesztheti az akváriumot.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu