Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fűtés és hőszabályozás az akváriumban

Akvárium fűtőHőszabályozós fűtőberendezéssel kell megfelelő hőfokon tartanunk az éghajlatunkon a trópusi díszhalak medencéit.

A szabályozót, ha hőkioldós fűtönk van kb. 25 oC-ra állítsuk be, legfőképpen ez attól függ, hogy milyen halakat is szeretnénk tartani. Függ még attól is, hogy mire szeretnénk használni az akváriumot, mert pl. ha beteg halainkat szeretnénk benne gyógyítani vagy esetleg ívatómedencének vagy ivadékok számára akarjuk használni, akkor a hőfokot feljebb, akár 30 oC-ra is kell, hogy állítsuk.

Nagy melegben a berendezés ha szükséges magától kikapcsol, tehát nem fűt állandóan. A fűtést egyszerű, biztonságos és gazdaságos műszer szabályozza. Kisebb medencékben használhatunk olyan víz alá merülő készülékeket is amelyekben egybeépítve található a fűtő és a hőszabályozó berendezés. A fűtőrész a gumidugóval lezárt nagyobb kémcső, amelyben kerámiarúdra tekercselt fűtőszál helyezkedik el. Az egyszerű mechanikus hőszabályozó két fémlemez csík tágulásával, illetve összehúzódásával a beállított hőfoknak megfelelően megszakítja vagy bekapcsolja a fűtőszál áramkörét (bimetall), s így pár fokos eltéréssel állandó hőmérsékleten tartja akváriumunk vízét. A berendezést földelt és biztosítékkal ellátott vezeték köti össze az áramforrással. A fűtő- és hőszabályozó berendezést csakis víz alatt szabad bekapcsolni, különben gyorsan túlmelegszik, és a kémcső szétpattanhat, vagy a fűtőszál elég.

A nagyobb akváriumok vízét elkülönített hőszabályozó és fűtőtest melegíti, amely az akváriumon kívűl elektromos elosztóhoz kapcsolódik. Természetesen minél nagyobb az akvárium annál nagyobb teljesítményű fűtőtestet használjunk. Általában elmondható, hogy 1 liter vízhez 1 wattos fűtő szükséges, ez azt jelent, hogy 100 literes akváriumhoz 100 wattos kell és így tovább. Arra ügyeljünk, hogy az akvárium nagyságának megfelelő fűtést vegyünk, mert a túl kicsi gazdaságtalan, a túl nagy teljesítményű fűtő pedig túlmelegedést okozhat. Nagyobb akváriumban több fűtőtestet is elhelyezhetünk a jobb, egyenletesebb a hőeloszlás érdekében.

Segédlet különböző hőmérsékleti adatok átszámítására

Egység neve Szimbólum Definíció Átszámítás SI egységre
Kelvin K SI alapegység T[K] = T[°C] + 273,15
Celsius fok °C T[°C] = T[K] − 273,15  
Rankine fok °R; °Ra T[°Ra] = 1,8 × T[K]  
Fahrenheit fok °F T[°F] = T[K] × 1,8 − 459,67 T[°F] = T[°C] × 9/5 + 32
Delisle fok °De   T[K] = 373,15 − [°De] × 2⁄3

Néhány évenként cseréljük ki a fűtőtestet és a hőszabályozót, hogy megelőzzük a meghibásodást, amely akár a halaink pusztulásával is járhat.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu