Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fadekoráció az akváriumban

Dekorációs faEgy szépen berendezett akvárium nemcsak a szoba dísze, hanem a halak élőhelye is. A természetközeli berendezésnél minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy az akvárium életszerű legyen.

Ilyen kelléke lehet a fa. Ezt a dekorációs elemet szinte kötelező betenni egy Amazonast utánozó medencébe. A fából lassan kioldódó csersav nem csak a vízkémiában lehet segítségünkre, hanem búvóhelyet, ikrázóhelyet is nyújt halaink számára. A dekorációs fa beszerzésére két lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy díszállat-kereskedésben vásároljuk, a másik, hogy magunk gyűjtjük be. Az első esetben a kínálat a vasfa, szavannafa és mangrove gyökér, stb. amit csak a pénztárcánk elbír. Az első nagyon fontos lépés a fa megtisztítása. Erős vízsugárral, esetleg dörzskefével kell eltávolítani a szennyeződéseket, tisztítószereket ne használjunk. Majd áztatni, többször cserélve rajta a vizet. A vasfa és a szavannafa áztatás nélkül is lesüllyed. A mangrove gyökerekből nagyobb darabok is vásárolhatók fajsúlyát tekintve könnyebb a vasfánál, ezért általában áztatni kell, csak ez után lehet behelyezni az akváriumba.

A másik megoldásnál magunk keresünk dekorációnak megfelelő fát. Ez lehet az alaposan kiszárított és minden laza darabjától megtisztított szőlőtőke, vagy platánfa ága. Kellő mechanikai tisztítás után áztatni kell, súlyokkal kényszerítve a víz alá. A közben cserélni kell. Sajnos a megfelelő állapot eléréséhez több hét szükséges. Az amelyik közben penészedésnek indul a penészedés mértékétől függően mérlegelhetünk, kisebb mértékű penészedés nem szokott gondot okozni főleg ha olyan halakat, illetve csigákat tarunk amelyek fogyasztják a növényi eredetű táplálékot, de ha a penészedés ennek ellenére is erősödik akkor a dekoranyag nem megfelelő, azt ki kell selejtezni.

Dekorációs faSzintén nagyon jó fa a folyópartokon begyűjthető fűzfa. Ezek legtöbbje már lesüllyed a víz alá, vagy abból alig emelkedik ki. Csak azokat a darabokat vigyük haza, amelyek szépek, nem korhadnak. Először a mechanikai szennyeződéseket kell eltávolítani, majd forró vízben kifőzni. Az áztatás csak abban az esetben szükséges, ha nem süllyedne el a víz alá. Eleinte áztató vízbe ajánlatos gyógyszertárban beszerezhető fertőtlenítő szert is tenni.

A behelyezett fa először színezheti a vizet, amennyiben ez zavaró, a szűrőbe helyezett aktív szén segít megkötni a színező anyagot., illetve a rendszeres részleges vízcserék alkalmával a színezés mértéke csökkenni fog. A fát kedvelik az algaevő halak, az azon növő algát rendszeresen leszedik olyannyira, hogy maga a fa is lassan elfogy. A fadekoráción megtelepedhet a forrásmoha vagy vízipáfrány így még életszerűbbé téve az akvárium berendezését.

Hozzászólások  

 
#3 86Christiane 2017-08-12 22:39
I see you don't monetize your site, don't waste your traffic,
you can earn extra cash every month because you've got high quality content.
If you want to know what is the best adsense alternative, search in google: adsense alternative Mertiso's tips
Idézet
 
 
#2 free Classified Post 2017-06-22 00:38
Three quɑrters of adult Internet users utilise sociaⅼ networking and time used on the Internet
is up two-thirds from 2009. This is especially tгue for websites as well аs main page content that's thrіving using the search engines.
In order to bᥱst exploit the opportunities thrown ready to acϲept yߋur busіness wіth that
concept would be to understand and apprecіɑte the changing dynamics of online searches after which adapting your ways to better satisfy the
end result.

my blog post freе Ϲlassified Post: cldisplay.com/.../...
Idézet
 
 
#1 foot pain causes 2017-06-01 10:46
This is the perfect website for everyone who hopes to understand this topic.
You realize so much its almost hard to argue with you (not that I
personally will need to?HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed
for a long time. Wonderful stuff, just wonderful!

my webpage; foot pain causes: alicekotlowski.wordpress.com/.../...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu