Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fadekoráció az akváriumban

Dekorációs faEgy szépen berendezett akvárium nemcsak a szoba dísze, hanem a halak élőhelye is. A természetközeli berendezésnél minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy az akvárium életszerű legyen.

Ilyen kelléke lehet a fa. Ezt a dekorációs elemet szinte kötelező betenni egy Amazonast utánozó medencébe. A fából lassan kioldódó csersav nem csak a vízkémiában lehet segítségünkre, hanem búvóhelyet, ikrázóhelyet is nyújt halaink számára. A dekorációs fa beszerzésére két lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy díszállat-kereskedésben vásároljuk, a másik, hogy magunk gyűjtjük be. Az első esetben a kínálat a vasfa, szavannafa és mangrove gyökér, stb. amit csak a pénztárcánk elbír. Az első nagyon fontos lépés a fa megtisztítása. Erős vízsugárral, esetleg dörzskefével kell eltávolítani a szennyeződéseket, tisztítószereket ne használjunk. Majd áztatni, többször cserélve rajta a vizet. A vasfa és a szavannafa áztatás nélkül is lesüllyed. A mangrove gyökerekből nagyobb darabok is vásárolhatók fajsúlyát tekintve könnyebb a vasfánál, ezért általában áztatni kell, csak ez után lehet behelyezni az akváriumba.

A másik megoldásnál magunk keresünk dekorációnak megfelelő fát. Ez lehet az alaposan kiszárított és minden laza darabjától megtisztított szőlőtőke, vagy platánfa ága. Kellő mechanikai tisztítás után áztatni kell, súlyokkal kényszerítve a víz alá. A közben cserélni kell. Sajnos a megfelelő állapot eléréséhez több hét szükséges. Az amelyik közben penészedésnek indul a penészedés mértékétől függően mérlegelhetünk, kisebb mértékű penészedés nem szokott gondot okozni főleg ha olyan halakat, illetve csigákat tarunk amelyek fogyasztják a növényi eredetű táplálékot, de ha a penészedés ennek ellenére is erősödik akkor a dekoranyag nem megfelelő, azt ki kell selejtezni.

Dekorációs faSzintén nagyon jó fa a folyópartokon begyűjthető fűzfa. Ezek legtöbbje már lesüllyed a víz alá, vagy abból alig emelkedik ki. Csak azokat a darabokat vigyük haza, amelyek szépek, nem korhadnak. Először a mechanikai szennyeződéseket kell eltávolítani, majd forró vízben kifőzni. Az áztatás csak abban az esetben szükséges, ha nem süllyedne el a víz alá. Eleinte áztató vízbe ajánlatos gyógyszertárban beszerezhető fertőtlenítő szert is tenni.

A behelyezett fa először színezheti a vizet, amennyiben ez zavaró, a szűrőbe helyezett aktív szén segít megkötni a színező anyagot., illetve a rendszeres részleges vízcserék alkalmával a színezés mértéke csökkenni fog. A fát kedvelik az algaevő halak, az azon növő algát rendszeresen leszedik olyannyira, hogy maga a fa is lassan elfogy. A fadekoráción megtelepedhet a forrásmoha vagy vízipáfrány így még életszerűbbé téve az akvárium berendezését.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu