Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az akvárium szellőztetése

A halak vízben oldott oxigént vesznek fel a kopoltyújukkal, és utána széndioxidot bocsátanak ki. Így az akvárium gázegyensúlyában csak nagyon kis mértékű változás engedhető meg.

Fölösleges mennyiségű széndioxidot termel a bomló eleség is, amely a halaink pusztulásához vezethet.

Figyeljünk még arra is oda, hogy ne legyen túl nagy a hőmérséklet és ne legyen túlnépesítve az akvárium, mert ez is csökkentheti az oxigén szintet. Az üvegfedél ha túl szorosan zár, akkor az is akadályozza a légmozgást, és csökkenti a vízben oldott oxigén mennyiségét.

Az akvárium szellőztetése

Tehát az akvárium vízét megfelelően kell szelőztetnünk, hogy növeljük a vízben oldott oxigéntartalmat és a fölösleges széndioxid eltávozzon, így állandó körforgás alakulhasson ki a vízben, és ezzel megszűnjenek a "hideg sarkok" az akváriumban az állandó vízmozgás pótolja a bizonyos halfajok számára a természetes élőhely vízáramlását.
A levegőztetést légpumpa vagy szellőztető berendezés végzi, amely sűrített levegőt nyom a medencébe süllyesztett légporlasztóhoz, amely porózus műanyagból vagy habkőből készül. Ez a sűrített levegőt apró buborékokra bontja, amely minél kisebb annál jobb. A levegőt vékony, átlátszó műanyag csövön keresztül vezetjük el a porlasztóhoz.

Számos változata ismert az elektromos szellőztetőberendezésnek. Ezek közül a legolcsóbb és legegyszerűbb a vibrációs légpumpa, amelyben a váltakozó áramú tekercs egy gumimembránt hoz rezgésbe, és ez sűríti a levegőt a légvezetékbe. Ezek a berendezések nagyon hosszú élettartalmúak, és alig igényelnek karbantartást. Viszont a hatásfokuk korlátozott, így előfordulhat, hogy egy mélyebb medence aljára nem képesek kellő nyomással eljuttatni a levegőt. Hátrányuk még, hogy elég hangosan zúgnak, amit nem lehet igazán semmivel sem tompítani.

Az elektromos motorral hajtott dugattyús vagy a nagy teljesítményű rotációs légpumpák nagyon halkan működnek. Ezek akár több akvárium levegőztető- és szűrőberendezését is képesek egy időben működtetni, azonban ezek folyamatos karbantartást, kenést igényelnek.

Mivel a légpumpa a körülötte lévő környezetből szívja a levegőt, így füst, elpárolgott oldószerek, és egyéb káros légnemű anyagok juthatnak a medence vízébe. Bár a szellőztető berendezéseket szűrővel látják el, amelyeket bizonyos időszakonként tisztítani vagy cserélni kell, ezek azonban csak a port képes felfogni. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy káros anyagok ne kerüljenek a levegőbe.

Sötétben a növények oxigént használnak fel, ezért különösen éjszaka fontos a medence szellőztetése.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu