Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az akvárium megvilágítása

A megvilágításnak nem csak az az egyetlen célja, hogy a szemet gyönyörködtesse, hanem az élőlényeknek van nagy szükségük rá. A növényeknek a fotoszintézishez elengedhetetlen az akvárium megfelelő megvilágítása. Fontos, hogy az akváriumot ne helyezzük olyan helyre, ahol közvetlenül éri a napfény, mert így lehetetlen szabályozni a megvilágítás mennyiségét. Ez pedig a nemkívánatos algafajták elszaporodásához vezet.Az akvárium világítás

A természetes fény minőségét megközelítő világítást legegyszerűbben fénycsövekkel lehet megvalósítani. Ez esetben használjunk daylight fénycsöveket, amelyeknek a teljesítménye az akvárium méretéhez, és főként a vízoszlop magasságához kell igazodjon: minél magasabb annál erősebb világításra van szükség.

A teljesítmény kiszámítása a növényzet sűrűségének függvényében:

Kevés növénnyel beültetett medence 1W/ 3l - gyenge fényerősség
Növényekkel közepesen beültetett medence 1W/ 2l - normál fényerősség
Növényekkel sűrűn beültetett medence 1W/ 1l - erős fényerősség

Növényekkel átlagos sűrűségben ültetett medence megvilágításához szükséges teljesítményt az alábbi táblázat alapján határozható meg:

A medence mérete (hossz. × szél. × mag.) Űrtartalom (liter) A fénycső hossza (cm) Teljesítmény (Csövenként) Csövek száma
80×30×40 96 60 18W 2
100×40×50 200 90 30W 3
120×45×50 270 90 30W 4
150×50×50 375 120 36W 4-5

A fenti táblázat háromsávos fényporral készül T8-as csövekre értendő!

Egy trópusi akváriumnak átlagos megvilágításnál naponta legalább 8-12 óra folyamatos világításra van szüksége, ami időzíthető kapcsolóval valósítható meg legegyszerűbben, fontos, hogy a nappali és éjszakai ciklust tartsuk, mivel a halaknak és a növények számára is fontos a napszakok periodikus változása.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu