Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az akvárium befedése és megvilágítása

Valamilyen módon minden egyes akváriumot le kell fedni. Ha ezt nem tesszük meg halaink könnyen kiugorhatnak, így könnyen elpusztulhatnak. Nem beszélve a hatalmas párolgási és hőveszteségről. A medence szélére akasztott műanyag tartókra úgy helyezzük el a fedőüveget, hogy az a medence pereme alatt legyen, mert így az alján a párolgásból kicsapódó víz visszacsepeg, és ritkábban kell az akvárium vízét utánpótolni. Vigyázunk arra, hogy a peremek mentén keskeny rést hagyunk, vagy vágassuk le az üveg sarkát, hogy a berendezések vezetékeit, stb. ki tudjuk rajta vezetni.

Az akvárium befedése és megvilágítása

A mesterséges megvilágításra a legalkalmasabbak a neoncsövek, mert hideg fényűek, így kevesebb hőt termelnek és nem melegítik pluszban a víz hőmérsékletét. Legalkalmasabbak az F-33, Daylight és Lumoflor fénycsövek. Az utóbbi nagy előnye, hogy halaink színezete ettől élénkebb lesz és a növényzet is erőteljesebben fog tőle növekedni a speciális színtartománya miatt. A megvilágítás ajánlott mértéke átlagosan 1 watt/liter kb. és 10-12 óra.

A világítóberendezést műanyag vagy fémburkolattal egyszerűen csak a fedőüvegre helyezhetjük. Amire viszont figyeljünk oda, mint minden akváriumi elektromos készüléknél, hogy ez is földelve és biztosítékkal csatlakozzon a dugaszolóaljzatba.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu