Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Akváriumi szűrőanyagok

A szűrőanyagok feladata, hogy az akvárium vizében lebegő szerves törmeléket és anyagcsere-végtermékeket kiszűrjék. A szűrőbetétek alaptípusának megfelelően beszélünk mechanikai, biológiai és kémiai szűrőanyagokról. Létfontosságú szerepük van az akvárium működésében, mert általuk jön létre a szennyező és toxikus anyagoktól (pl. ammónia és nitrit) mentes tiszta víz.

A mechanikai szűrés anyagai

A mechanikai szűrőanyagok feladata az, hogy az akvárium vizéből a lebegő részecskéket kiszűrjék. A jó mechanikai szűrés bizonyítéka, ha az akvárium vize mentes a lebegő anyagoktól és szerves törmeléktől. Sokféle anyagot lehet alkalmazni erre a célra, a leggyakrabban használatosak a perlonvatta és a szivacs.

PerlonvattaPerlonvatta

Ez egy szintetikus vatta, amely hatékony eszköze a mechanikai szűrésnek, valamint olcsó és nagyon egyszerű a használata. Jól alkalmazható előszűrésre, visszatartja a lebegő piszok jó részét, de a legtöbb esetben hetente ki kell mosni vagy cserélni. Többfunkciós szűrőkészülékekben az első rekeszbe kell helyezni, amelyik először kerül kapcsolatba a vízzel. A perlonvatta, biológiai szűrőbetétként nem használatos, így nyugodtan lehet a csapvízben is mosni.

SzivacsSzivacs

A szivacs nagyon hatékony mechanikai szűrőanyag, mivel belső szerkezete szabálytalan járatok halmaza, a szennyeződések így könnyen csapdába esnek, és mivel a felszínén hasznos baktériumok is megtelepszenek, a biológiai szűrésre is kiválóan alkalmas, ezért ezt már nem ajánlatos csapvízben mosni mivel a biológiai szűrésben fontos szerepet játszó baktériumok elpusztulnak. A levegőáramlással működő szűrőkben szinte csak a szivacs használható, de a motoros belső szűrőkben is ez a leggyakoribb szűrőanyag.

 

A biológiai szűrés anyagai

Az akvarista számára ez az egyik legfontosabb szűrőanyag. A szűrőanyagon keresztüláramló víz szállítja, a szűrőanyag felszínén élő baktériumok számára a tápanyagokat és az oxigént. Ennek fenntartása érdekében rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a mechanikai szűrőanyag kellő hatékonysággal vonja e ki az elhalt szervesanyag-részecskéket, mert ha nem, akkor azok csökkentik a biológiai szűrő szabad felszínét és gátolják az oxigénáramlást.

Fontos, hogy biológiai szűrőanyagot nem szabad klór tartalmú csapvízben mosni, mert az elpusztítja a szűrőanyag felszínén megtapadt hasznos baktériumtelepeket.

Kerámia gyűrűKerámia

A biológiai szűrőanyagok legnépszerűbb formája a kerámia, amely rendkívül porózus, számtalan járatot tartalmaz, amely a baktériumok megtelepedéséhez kedvező felületet biztosít. Ha megfelelően karban van tartva cseréje nem szükséges, ezek álltálában csődarabkák, gyűrűk, kockák, vagy gyöngyök formájában árusítják. Elsősorban a külső motoros szűrőkben és a többfunkciós szűrőkben ajánlott a használatuk. Egyéb biológiai szűrőanyagok a lávakő, kavics, és bármilyen más anyag, amelynek adott térfogatához viszonylag nagy felület társul, és nem oldódhat ki belőle a vízi élőlényekre káros anyag.

A kémiai szűrés anyagai

A kémiai szűrésre használatos anyagok főként a szín- és szaganyagok, a fehérjék, a gyógyszermaradványok, a nitrátok és a foszfátok eltávolítására alkalmasak. Ezek általában addig képes anyagok megkötésére, amíg nem telítődnek, ezt követően ezeket ki kell ezeket cserélni. Néhány szűrőanyag megfelelő kezelés után újra használható, de ilyen esetben be kell tartani a gyártó szigorú előírásait.

Aktív szénAktív szén

Az aktív szén az egyik legismertebb és legelterjedtebb kémiai szűrőanyag, használatával kristálytiszta vizet kapunk. Legfőbb előnye, hogy eltávolítja a víz elszíneződését okozó anyagokat és a szaganyagokat. Egy édesvízi akváriumban átlagos terhelés mellett az aktív szén szűrőbetét 4-6 hétig működik megfelelően kb. ennyi idő alatt telítődik és ezután már nem képes megköti további molekulákat, ekkor el kell távolítani a szűrőberendezésből. Ne alkalmazzuk huzamosabb ideig és ne használjuk akkor, amikor a halainkat megelőző vagy gyógyító kezelésben részesítjük.

ZeolitZeolit

A zeolit az ammónia és a nitrit eltávolítására alkalmas a szűrőkben. Jól használható sürgős beavatkozásoknál, de hosszú ideig történő alkalmazása nem ajánlott. Mivel, amikor a zeolit eltávolítja az ammóniát a vízből, a baktériumok állománya összeomlik, ez önmagában még nem lenne baj, amíg a zeolit képes megkötni az ammóniát. Azonban ha a zeolit idővel telítődik és nem képes több ammóniát megkötni, a baktériumok viszont már hiányoznak, és nincs ami hasznosítsa a halak által leadott káros anyagokat. A zeolit önmagában vagy aktív szénnel keverve egyaránt alkalmazható.

TőzegTőzeg

A tőzeg kivételesen nem arra szolgál, hogy a vízből valamit kivonjunk, hanem arra, hogy valamit hozzáadjunk. Széles körben használják arra, hogy a belőle kioldódó huminsavak kicsit savasabbá tegyék a vizet, illetve csökkentsék a víz keménységét. Használatakor a víz színe sötétebbé válik, olyan lesz, mint a tea. Ezek a vízkémiai változások bizonyos biotóp víztípusok tulajdonságait közelítik meg, például a dél-amerikai Amazonas trópusi fekete vizeit, ami elősegíti számos ott előforduló halfaj igényeinek jobb kielégítését, sikeres tenyésztését. A huminsavak baktericidhatásúak. Hátránya, hogy miközben a tőzeg bomlik, az akvárium vizében felhalmozódik a törmelék, nehezebbé válik a vákuumos aljzattisztítás.

Itt megemlítenék egy másik anyagot, ami nem kifejezetten szűrőanyag, de az akvárium vizének előkészítésében fontos szerepe van.

GyantaGyanta

A gyantákat víz lágyítására használják, a vízlágyítás során a kemény, víz átáramlik az ioncserélő gyantán, ahol ioncserével megtörténik a vízlágyítás. Az ioncserélő gyantatöltet a Kalcium és Magnézium ionokat, Nátrium ionokra cseréli, amelyek magasabb vízhőmérsékletnél sem válnak ki a vízből. A gyanta töltet egy idő után elveszíti vízlágyító kapacitását, ezért regenerálni kell. A regenerálás nagy tisztaságú NaCl oldat felhasználásával történik.

Felhasznált irodalom: Jeremy Gay - The perfect aquarium

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu