Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Akvárium aljzat

GyöngykavicsAz akváriumban az aljzatnak kettős szerepe van, az egyik, hogy rögzülhetnek benne a vízinövények, és másrészt élőhelyet biztosítanak a mikroorganizmusoknak, amelyek a biológiai egyensúly fenntartása miatt nélkülözhetetlenek. Célszerű, ha az aljzat olyan tisztára mosott kavicsokból áll, amelyeknek szemcsemérete kb. 3-6 mm. A kavics előnye  főként abban nyilvánul meg, hogy nem ad le káros, netán mérgező anyagokat a vízbe, nem okoz szennyeződést, és nem tapad össze, könnyen "átszellőzik".

Persze a kavics szemcsékből álló aljzat növényi tápanyagot egyáltalában nem tartalmaz. Ezért célszerű olyan bármely kisállat kereskedésekben kapható erre a célra alkalmazható általános növénytalajt, mely a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz.

A fent nevezett talajtápanyagot gondosan hozzákeverjük a tisztára mosott kavics 2/3 részéhez, majd 5 cm vastagságban a medence aljára helyezzük. Ezután a maradék 1/3 rész kaviccsal beborítjuk az előző réteget.

Az aljzatot úgy helyezzük el az akváriumban, hogy hátul valamivel több, elől pedig kevesebb legyen. Ily módon az aljzatra hulló szennyeződés, valamint a keletkező szerves iszap hátulról is előre kerül, ahonnan már könnyebb azt, eltávolítani. Ebben nagy segítséget nyújthat egy egyszerű aljzattisztító.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu