Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

3d akvárium hátterek

3D akvárium háttérEgy érdekes kérdés, hogy milyen hátteret használjunk az akváriumunkban?
Az elmúlt évtizedekben az akvárium hátfalára kívülről ráragasztható poszter hátterek voltak divatban. Igaz, a poszteres megoldás még mindig kapható, de folyamatosan terjednek és egyre népszerűbb az élethű, ún. 3D-s hátterek. Bár kétségtelenül ezek a típusú hátterek a legdekoratívabbak, mielőtt elhatároznák magukat egy ilyen dekoráció alkalmazására, nem árt néhány dolgot figyelembe venni, néhány tippet szeretnénk megosztani, ezekkel kapcsolatban.

Ma akvarisztikai szaküzletekben kínált hátterek némelyike igencsak vastag, ezek olykor elérik 20-25 cm-es vastagságot is. Ebből következik, hogy ezek a dekorelemek csak nagy akváriumba használhatók. Léteznek kisebb méretűek, de ezek közül is sok elérheti a 8-10 cm-t, az ún. síkhátterek kb. 5 cm-es 3D-s kiterjedéssel rendelkeznek.
De nem kell feltétlenül boltban vásárolható előre gyártott hátteret használnunk, természetesen a barkácsoló kedvű akvaristák maguk is könnyedén elkészíthetik, azok, akik rendelkeznek némi kézügyességgel, tetszetős egyedi háttereket készíthetnek maguknak egyedi méretben.
Mindez azért érdekes, mert a háttér kiválasztása, ill. elkészítése előtt érdemes elgondolkodni azon, hogy mondjuk egy 200 literes akvárium, ami mondjuk, egy 100×40×50 mérettel rendelkezik, ebből egy átlagosan számolt 3D-s háttér közel 10-15 cm-t levesz az akváriumból, egészen pontosan a halak úszóteréből, és ez annak is gondot fog okozni, aki szeretne dúsan növényesíteni. Ugyanis a 40 cm-s szélességből levonva az üvegvastagságot és a háttér által elfoglalt részt, hamar rá kell ébrednünk, hogy kb. 28 cm-es mélységű területen a növények ültetésének igazán dekoratív módját (elöl a kisebb, hátul a nagyobb növények) nem igazán teszi lehetővé, bizonyos terebélyesebb növények számára nem lesz elegendő hely, ebből adódóan a halaknak sem lesz elég szabad úszóhelyük. Megoldásként érdemes nagyobb akváriumban gondolkodnunk, általában a háttér által elvett területtel megegyező mértékben szélesebb akváriumot készíttetni vagy készíteni.

Néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Tudni kell, hogy ezek a hátterek az anyagukból adódóan rendkívül nagy felhajtóerővel rendelkeznek, vagyis be kell ragasztani őket akváriumragasztóval. Ez rögtön felvet egy kérdést.

Ha beragasztjuk az akváriumba, mehet-e mögé víz, vagy sem?
Természetesen mindenképpen kell víznek lennie mögötte víznek. A hátteret ugyanis nem arra találták ki, hogy az megtartsa a víz nyomását. Ezt a feladatot az akvárium hátfala látja el. A hátterek anyagvastagsága nem egyenletes, néhol vastagabb, néhol egészen vékony, így szinte reménytelen az a szándék, hogy ne legyen mögötte víz. Ez viszont elvezet egy újabb kérdéshez.

A háttér mögötti nem keletkezik-e pangó víz?
szűrőrácsAz esetek döntőtöbbségében bizony keletkezhet, ennek elkerülésére azonban többféle megoldás is létezik. Kaphatóak ún. szűrőrácsok, ebből minimálisan 2 db-ot beépítve a háttér egy-egy végébe, a mögötte lévő részben lesz annyi cirkuláció, hogy ott ne álljon meg a víz. Amennyiben külső szűrőt használunk, a szűrő szívó ágát el lehet rejteni a háttér mögötti részbe. Ekkor szintén a fent említett szűrőrács használata ajánlott (elég 1 db is), de igyekezzünk a rácsot úgy elhelyezni a háttérben, hogy a mögötte lévő szívóág vége pontosan a rács mögé kerüljön. Ez esetben a szívóág a mechanikai szennyeződéseket a szűrőrácson keresztül hátraszívja a háttér mögé, majd ugyanazzal a szívóhatással le a szűrőrészbe. Sajnos néha előfordul, hogy a szennyeződés ugyan a háttér mögé kerül, de a szívóág nem szippantja be. Ha ezt látjuk, érdemes időnként a háttér mögé került mulmot egy hosszú csővel kiszippantani.
Egy másik megoldás, szintén szűrőrács, szintén 1 db, a vele ellentétes felső sarokban pedig egy levegőpumpával meghajtott át elemelős szivacsszűrő. Ez esetben mivel a szivacsszűrő folyamatosan átemeli a vizet a háttér mögül a halak úszóterébe, a rácson keresztül folyamatos vízutánpótlás érkezik a háttér mögötti részbe. Ez a megoldás csupán annyiban problémás, hogy időnként biztosan takarítani kell a háttér mögötti részt.
Létezik olyan megoldást is, hogy a hátteret csak a két oldalán ragasztjuk be, alul nem. Alul egy kb. 1-1,5 cm-es rést hagyunk. Az aljzat behelyezése után a külső szűrő szívó ágát a háttér mögé helyezték el, ekkor a szűrő a vizet az aljzaton keresztül szívja. Tökéletes mechanikai szűrés, de feltétlenül szükséges időnként alapos aljzattisztítás, de ez időről időre amúgy is el kell végezni, így ez nem jelent pluszgondoskodást.

Még néhány tipp a beépítéshez:
Ügyeljünk arra, hogy a fent említett rácsok alja és az aljzatréteg teteje között legalább 4-5 cm legyen. A háttér mögötti "üres" rész akár hasznos is lehet. Gondoljunk csak bele, mekkora tér van ott, sok-sok liter víz. Kis szivacsdarabokkal megtömve, a végére egy kis teljesítményű vízpumpát helyezve igazán remek biológiai szűrőt lehet belőle kialakítani.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu