Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az akvárium

Egy klasszikus társas akváriumAz akvárium szó a latin aqua (jelentése víz) és a -rium utótagból (jelentése hely vagy építmény) képzett szó.

Majdnem biztos, hogy már mindenki látott akváriumot ismerőseinél, díszállat-kereskedésben vagy állatkertben. Ahány akvárium, annyiféle életközösség az ízlésnek, és a rendelkezésre álló lehetőségeknek megfelelően.

Azonban ahhoz, hogy egy akvárium szakszerűen legyen berendezve, szükség van némi ismeretekre. Méghozzá annak érdekében, hogy a halak és a vízinövények szükségletei megfelelően biztosítva legyenek.

A tengeri és édesvízi akváriumok üzemeltetése között nagyon nagykülönbség van. Amíg a tengeri akváriumok nagy szakmai ismereteket és tapasztalatot igényelnek, addig az édesvízi akváriumok berendezése és gondozása lényegesen egyszerűbb.

Az édesvízi akváriumok között megkülönböztetünk mérsékelt övi és trópusi medencéket. Az előbbiek szoba hőmérsékleten, míg az utóbbiak 24-26°C hőmérsékleten üzemeltethetők. A legismertebb és legnépszerűbb akvárium típus a társas akvárium. Ebben az esetben, különféle fajokhoz, rendszertani egységekhez tartozó halakat tartanak együtt, egy közös - társas - akváriumban.

A társas akváriumokat /ha betartjuk az alapkövetelményeket/ viszonylag könnyű gondozni. Mivel számos növény és halfaj között válogathatunk, ezért az akvárium berendezésének számtalan lehetősége, és módja van. A társas akváriumoknál azonban arra nagyon ügyeljünk, hogy a különböző vízinövények, halak, fény-, tápanyag-, és hőmérséklet valamint vízminőség igénye megközelítőleg azonos legyen. Fontos követelmény az is, hogy a különféle halfajok magatartása hasonló legyen, nehogy kárt tegyenek egymásban.

Fontos követelmény a vízinövények, halak és díszítőanyagok harmóniája egy táras, társas akvárium.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu