Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Az akvárium gondozása és tisztán tartása

gondozás és tisztán tartásAz akvárium gondozása és karbantartása
A tiszta állandó környezet lényeges a halak jólétéhez. A halak és más vízi-élőlények egészségesen tartása érdekében biztosítanod kell a stresszmentességet, az akvárium tisztaságát és a körülmények állandóságát.

A környezet hatása az egészségre
Számos, általad szabályozott tényező befolyásolja a halak jólétét. Egészségesen tartásuk érdekében ezt figyelembe kell venned.

A stressz csökkentése
Stresszt okoz a rossz kezelés, vagy a meggondolatlan bánásmód. Így nagyon fontos a kíméletes bánásmód kifejlesztése a halak gondozásakor (a háló helyes használata), és az eljárások pontos betartása, amikor az akváriumok között költöztetjük őket. A stressz alatt lévő hal áldozatául eshet olyan betegségeknek, amellyel szemben normális tartás mellett ellenálló.

A halak biztonságos költöztetése
A beteg halak megfogására vagy átrakására használt hálót nem szabad újra az akváriumban használni fertőtlenítés nélkül. Erre a célra használj erős akváriumi fertőtlenítőszert. Az a helyes eljárás, ha egy háló csak egy akváriumhoz tartozik, hiszen a fertőzött akváriumban használt hálóval át lehet vinni a betegséget egy másik medencébe.

A háló helyes használata
A hálózás borzasztó élmény lehet a halak számára, de segíthetsz, ha óvatosan bánsz a hálóval, és a hal méretének megfelelő hálót használsz.

Eleség
A túletetés az algák elszaporodásához és végül az akvárium elszennyeződéséhez vezethet, ezért ügyelj rá, hogy megfelelő mennyiségű eledelt adj a halaknak. A betegségekkel szembeni csekély ellenálló képesség egyik gyakori oka a vitaminhiány, ami helytelen vagy túl egyoldalú étrendnek tulajdonítható. Ha csak előre gyártott eleséget etetsz, előnyös a különböző fajtákat felváltva használni. Ez biztosítja, hogy a halak minden szükséges vitamint megkapjanak, így az is kedvező, hogy nem unják meg az eleséget (veszélyes, ha megmarad az eledel, mert a medence szennyeződést okozhatja). Ha frissen gyűjtött eleséget adsz az akváriumba, előtte nézd át, nincs-e benne veszélyes ragadozó.

Vízcserék
Meglepő, de a vízcsere nem idéz elő stresszt; sok hal élvezi, ha friss vizet adsz a medencéhez. A vélemények megoszlanak az új víz hőmérsékletével kapcsolatban. Sok akvarista szigorúan azon a véleményen van, hogy az új víz hőmérséklete minél közelebb van az akváriuméhoz annál jobb. Mások szívesen adnak hideg vizet közvetlenül a csapból, mondván, hogy a halak élvezik a frissítést. A legjobb talán a közép út. A vízcserék gyakorisága és mennyisége is eltérő gyakorlatot mutat, ez nagyban függ az akvárium méretétől és telepítettségétől. Általánosságban elmondható, hogy a heti rendszerességű részleges (20-40%) vízcsere a legtöbb akváriumnál megfelelő megoldás lehet.

A vízminőség megőrzése
A tiszta és friss víz életbevágóan fontos a halaknak. A szűrőnek jó állapotban kell tartania a vizet, de csak akkor működik jól, ha rendszeresen tisztítod. A szűrőmasszát is tisztítani kell (alapos mosás után általában újra használható), valamint az oda-és elvezető csöveket algamentesen kell tartani.
A motoros szűrők motorjai közül csak egyes régi típusok igényelnek kenést.
A szűrőtisztítás időzítése a halak számától, a szűrő méretétől és hatékonyságától függ. Sok halat tartalmazó medencében a kis szűrő nagyon gyorsan eltömődik, míg egy nagy szűrő a néhány kis halat tartalmazó akváriumban sokáig működik zavartalanul.
A talaj alatti szűrő nagyon kevés karbantartást igényel. Időnként kapcsolj a kivezető csövére egy szívócsövet, hogy e3ltávolítsd a szűrőlemez alatti üledéket. Néha piszkáld fel a kavicsot, hogy megakadályozd az összetömörödését.

A víz kicserélése
Noha a hatékony szűrés sokat tesz a vízminőség megtartása érdekében, a rendszeres, részleges vízcserékkel te is elősegítheted az akvárium tisztán-tartását. A víz mennyiségének mintegy 20-40 % cseréje javasolt hetenként. Engedj le valamennyi vizet és pótold az friss vízzel, amit nem árt előtte szellőztetni, hogy a vízkezelő anyagok távozzanak a csapvízből. A csere révén (egyszerű eltávolítással és további hígítással) csökken a vízben oldott szennyező anyagok mennyisége.

Az elveszett víz pótlása
Teljesen normális dolog, ha az akváriumban csökken a vízszint. Ez nem feltétlenül a szivárgás jele, hanem gyakran csak a párolgásé, különösen, ha nincs üvegfedél. Minden ilyen veszteséget desztillált vízzel, vagy RO vízzel kell pótolni, hiszen párolgás során sem a só sem egyéb anyag nem vész el.

A víz állandóságának megtartása
Az édesvíz pH-ját pontosan be kell állítani – se túl savas, se túl lúgos ne legyen (A hálózati ivóvíz pH-ja többnyire enyhén lúgos, 7,3-7,5 közötti értéket mutat.). A víz állapotának megváltozása komoly veszélyt jelenthet a halak számára.

A megfelelő hőmérséklet tartása
A trópusi akváriumokban a hőmérséklet önszabályozó, de érdemes a szemedet a hőmérőn tartani a meghibásodások esetére. Ha a fűtő elromlik, vagy áramszünet van a hőveszteség fokozatos, és minél nagyobb a medence annál lassúbb ez a folyamat. Ilyen körülmények között megvédheted az akváriumot, ha újságpapírral vagy egy takaróval vastagon beburkolod.
Szinte fordított a probléma a hidegvízi akváriumoknál a nyári hónapok során, amikor a hőmérséklet emelkedhet.
Fokozott szellőztetéssel biztosítható az oxigénszint, de nagy hőségben kénytelen leszel egy zacskóban jégkockákat tenni a vízbe.

A levegő tisztán tartása
Mivel a légszivattyú a szobából pumpálja a levegőt az akváriumba, minden légszennyezés pl. cigarettafüst bejuthat a vízbe és árthat a halaknak. Az a veszély is fennáll, hogy úgy szennyezed a vizet, hogy belerakod a kezed, mert így parányi szennyeződéseket, erős szappant vagy fertőtlenítőszert vihetsz bele. Nincs azonban szükség fehér köpenyre és gumikesztyűre – egyszerűen elrendezhető a dolog. Ha a szobában valamilyen erős szag vagy pára van, akkor egyszerűen nyiss ablakot. Ügyelj rá, hogy a kezed tiszta és szagtalan legyen, mielőtt az akváriumba nyúlsz.

A fény változtatása
Minden akváriumot naponta több órán át meg kell világítani (8-10 óra). A világosból sötétbe átmenet (és viszont) stresszt okozhat a halaknak. A hirtelen változásoknak komoly hatása lehet - a halak megzavarodhatnak az akváriumban, még az üvegfalnak is nekiütődnek. A hirtelen fényváltozás okozta sokkot csökkentheted, ha mindig a szobavilágítás előtt kapcsolod ki az akvárium lámpáját, és sötét reggeleken mindig először a szobavilágítását kapcsolod be és utána az akváriumét.

Az akvárium világításának karbantartása
Mielőtt a lámpákat szereled vagy cseréled, a világítást ki kell kapcsolni a hálózatból. A növények és a halak gyarapodása érdekében cseréld ki a hibás lámpákat, és tartsd tisztán a reflektort. Ha a fénycső nem működik, ellenőrizd a csatlakozásokat, mielőtt újat veszel és beszereled. Használj üvegfedelet, hogy a lámpákat a páralecsapódás ártalmaitól megvédd. A növényekhez jutó fény mennyiségét csökkenti a piszkos üvegfedél (gyorsan bepiszkolódik, algák és vízcseppek nyomai borítják).

Növénygondozás
Az új növényeket gondosan meg kell vizsgálni és mosni használat előtt.
Minden hónapban ellenőrizd a növényeket, távolítsd el az elhalt növényeket és leveleket (vizsgáld meg a medence aljára hullottakat is), és gyökereztesd újra a kiszakadt példányokat.
Ha vannak olyan bokros egyedek, amelyek túlnőttek, vágd vissza őket, így dugványokhoz jutsz egy másik medence számára. Vágd le a fűszernövények (pl. Vallisneria vagy Saggitaria) sarjait, és ültesd el az új hajtásokat.
Figyelj az úszó növényekre, rendkívül gyorsan nőnek, elfoglalják a teljes vízfelszínt, és megfosztják az alámerülő növényeket a fénytől.

Az algák
Az algák kismértékű elszaporodása az akváriumban zöld eleséget biztosít a növényevő halaknak. Ha túlságosan elszaporodnak, szedd le őket egy algakaparóval.

Rezonancia
Valószínűleg sokkot és stresszt idéz elő a halaknál a kopogtatás a frontüvegen, ezért úgy helyezd el a medencét, ne lehessen véletlenül nekiütközni, és ne engedd a gyerekeknek, hogy kopogjanak az üvegen. Hasonlóképpen a becsapódó ajtó erős rezgését is kerülni kell. A televízió vagy a hangfal rossz helyen van az akvárium mellet.

Teendők a halak egészséges környezetének fenntartása érdekében
A dekoratív akvárium és a halak jó közérzete érdekében fontos néhány rutinfeladat elvégzése. Van olyan, amit naponta vagy hetente, míg másokat csak időnként kell elvégezni.

Naponta
Nézd meg, hogy jó állapotban megvan-e minden hal.
Győződj meg róla, hogy a trópusi akváriumban a vízhőmérséklet megfelelő-e, nem túl alcsony, és a hidegvízi medencében nem túl magas-e a hőmérséklet (főként a nyári hónapokban).

Hetente

Távolítsd el az elpusztult növényleveleket! Metszd vissza a gyorsan növő növényeket és ültesd el a dugványokat! Szívd ki a törmeléket a medence aljáról! Cseréld ki az akvárium vizének 30-40 %-át!

Időszakosan
Tisztítsd és/vagy cseréld ki a szűrőmasszát! Tisztítsd meg az algáktól a frontüveget és az üvegfedelet! Piszkáld fel a fenéktalajt a talajalatti szűrővel ellátott medencében! Vizsgáld meg a porlasztó szennyezettségét. Tisztítsd meg a légszivattyú szűrőbetétet és a szelepeket! Ellenőrizd a tömlők csatlakozását, különösen a motoros szűrőkön! Cseréld ki a hibás lámpákat, és tegyél új fénycsövet a régi helyére!

Egészségvédő tippek
Noha a halakat minden betegségtől nem tudod megvédeni, az egészség megtartása érdekében tehetsz lépéseket:

 • Csak jó minőségű, összeférhető halakat vegyél.
 • Minden új példányt először tarts karanténban.
 • Ne okozz stresszt a halaknak.
 • Ne etess túl sokat - a háztartási anyagot vagy más "nem vízi" eleséget használsz, azonnal távolítsd el az el nem fogyasztott részeket!
 • A beteg halakat tedd külön medencébe és ott kezeld!
 • Fertőtlenítsd a beteg hallal használt hálót!
 • Ne tegyél vizet a kezelőmedencéből az akváriumba!
 • Vigyázz, hogy fém ne kerüljön a vízbe!

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu