Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Az akvárium gondozása és tisztán tartása

gondozás és tisztán tartásAz akvárium gondozása és karbantartása
A tiszta állandó környezet lényeges a halak jólétéhez. A halak és más vízi-élőlények egészségesen tartása érdekében biztosítanod kell a stresszmentességet, az akvárium tisztaságát és a körülmények állandóságát.

A környezet hatása az egészségre
Számos, általad szabályozott tényező befolyásolja a halak jólétét. Egészségesen tartásuk érdekében ezt figyelembe kell venned.

A stressz csökkentése
Stresszt okoz a rossz kezelés, vagy a meggondolatlan bánásmód. Így nagyon fontos a kíméletes bánásmód kifejlesztése a halak gondozásakor (a háló helyes használata), és az eljárások pontos betartása, amikor az akváriumok között költöztetjük őket. A stressz alatt lévő hal áldozatául eshet olyan betegségeknek, amellyel szemben normális tartás mellett ellenálló.

A halak biztonságos költöztetése
A beteg halak megfogására vagy átrakására használt hálót nem szabad újra az akváriumban használni fertőtlenítés nélkül. Erre a célra használj erős akváriumi fertőtlenítőszert. Az a helyes eljárás, ha egy háló csak egy akváriumhoz tartozik, hiszen a fertőzött akváriumban használt hálóval át lehet vinni a betegséget egy másik medencébe.

A háló helyes használata
A hálózás borzasztó élmény lehet a halak számára, de segíthetsz, ha óvatosan bánsz a hálóval, és a hal méretének megfelelő hálót használsz.

Eleség
A túletetés az algák elszaporodásához és végül az akvárium elszennyeződéséhez vezethet, ezért ügyelj rá, hogy megfelelő mennyiségű eledelt adj a halaknak. A betegségekkel szembeni csekély ellenálló képesség egyik gyakori oka a vitaminhiány, ami helytelen vagy túl egyoldalú étrendnek tulajdonítható. Ha csak előre gyártott eleséget etetsz, előnyös a különböző fajtákat felváltva használni. Ez biztosítja, hogy a halak minden szükséges vitamint megkapjanak, így az is kedvező, hogy nem unják meg az eleséget (veszélyes, ha megmarad az eledel, mert a medence szennyeződést okozhatja). Ha frissen gyűjtött eleséget adsz az akváriumba, előtte nézd át, nincs-e benne veszélyes ragadozó.

Vízcserék
Meglepő, de a vízcsere nem idéz elő stresszt; sok hal élvezi, ha friss vizet adsz a medencéhez. A vélemények megoszlanak az új víz hőmérsékletével kapcsolatban. Sok akvarista szigorúan azon a véleményen van, hogy az új víz hőmérséklete minél közelebb van az akváriuméhoz annál jobb. Mások szívesen adnak hideg vizet közvetlenül a csapból, mondván, hogy a halak élvezik a frissítést. A legjobb talán a közép út. A vízcserék gyakorisága és mennyisége is eltérő gyakorlatot mutat, ez nagyban függ az akvárium méretétől és telepítettségétől. Általánosságban elmondható, hogy a heti rendszerességű részleges (20-40%) vízcsere a legtöbb akváriumnál megfelelő megoldás lehet.

A vízminőség megőrzése
A tiszta és friss víz életbevágóan fontos a halaknak. A szűrőnek jó állapotban kell tartania a vizet, de csak akkor működik jól, ha rendszeresen tisztítod. A szűrőmasszát is tisztítani kell (alapos mosás után általában újra használható), valamint az oda-és elvezető csöveket algamentesen kell tartani.
A motoros szűrők motorjai közül csak egyes régi típusok igényelnek kenést.
A szűrőtisztítás időzítése a halak számától, a szűrő méretétől és hatékonyságától függ. Sok halat tartalmazó medencében a kis szűrő nagyon gyorsan eltömődik, míg egy nagy szűrő a néhány kis halat tartalmazó akváriumban sokáig működik zavartalanul.
A talaj alatti szűrő nagyon kevés karbantartást igényel. Időnként kapcsolj a kivezető csövére egy szívócsövet, hogy e3ltávolítsd a szűrőlemez alatti üledéket. Néha piszkáld fel a kavicsot, hogy megakadályozd az összetömörödését.

A víz kicserélése
Noha a hatékony szűrés sokat tesz a vízminőség megtartása érdekében, a rendszeres, részleges vízcserékkel te is elősegítheted az akvárium tisztán-tartását. A víz mennyiségének mintegy 20-40 % cseréje javasolt hetenként. Engedj le valamennyi vizet és pótold az friss vízzel, amit nem árt előtte szellőztetni, hogy a vízkezelő anyagok távozzanak a csapvízből. A csere révén (egyszerű eltávolítással és további hígítással) csökken a vízben oldott szennyező anyagok mennyisége.

Az elveszett víz pótlása
Teljesen normális dolog, ha az akváriumban csökken a vízszint. Ez nem feltétlenül a szivárgás jele, hanem gyakran csak a párolgásé, különösen, ha nincs üvegfedél. Minden ilyen veszteséget desztillált vízzel, vagy RO vízzel kell pótolni, hiszen párolgás során sem a só sem egyéb anyag nem vész el.

A víz állandóságának megtartása
Az édesvíz pH-ját pontosan be kell állítani – se túl savas, se túl lúgos ne legyen (A hálózati ivóvíz pH-ja többnyire enyhén lúgos, 7,3-7,5 közötti értéket mutat.). A víz állapotának megváltozása komoly veszélyt jelenthet a halak számára.

A megfelelő hőmérséklet tartása
A trópusi akváriumokban a hőmérséklet önszabályozó, de érdemes a szemedet a hőmérőn tartani a meghibásodások esetére. Ha a fűtő elromlik, vagy áramszünet van a hőveszteség fokozatos, és minél nagyobb a medence annál lassúbb ez a folyamat. Ilyen körülmények között megvédheted az akváriumot, ha újságpapírral vagy egy takaróval vastagon beburkolod.
Szinte fordított a probléma a hidegvízi akváriumoknál a nyári hónapok során, amikor a hőmérséklet emelkedhet.
Fokozott szellőztetéssel biztosítható az oxigénszint, de nagy hőségben kénytelen leszel egy zacskóban jégkockákat tenni a vízbe.

A levegő tisztán tartása
Mivel a légszivattyú a szobából pumpálja a levegőt az akváriumba, minden légszennyezés pl. cigarettafüst bejuthat a vízbe és árthat a halaknak. Az a veszély is fennáll, hogy úgy szennyezed a vizet, hogy belerakod a kezed, mert így parányi szennyeződéseket, erős szappant vagy fertőtlenítőszert vihetsz bele. Nincs azonban szükség fehér köpenyre és gumikesztyűre – egyszerűen elrendezhető a dolog. Ha a szobában valamilyen erős szag vagy pára van, akkor egyszerűen nyiss ablakot. Ügyelj rá, hogy a kezed tiszta és szagtalan legyen, mielőtt az akváriumba nyúlsz.

A fény változtatása
Minden akváriumot naponta több órán át meg kell világítani (8-10 óra). A világosból sötétbe átmenet (és viszont) stresszt okozhat a halaknak. A hirtelen változásoknak komoly hatása lehet - a halak megzavarodhatnak az akváriumban, még az üvegfalnak is nekiütődnek. A hirtelen fényváltozás okozta sokkot csökkentheted, ha mindig a szobavilágítás előtt kapcsolod ki az akvárium lámpáját, és sötét reggeleken mindig először a szobavilágítását kapcsolod be és utána az akváriumét.

Az akvárium világításának karbantartása
Mielőtt a lámpákat szereled vagy cseréled, a világítást ki kell kapcsolni a hálózatból. A növények és a halak gyarapodása érdekében cseréld ki a hibás lámpákat, és tartsd tisztán a reflektort. Ha a fénycső nem működik, ellenőrizd a csatlakozásokat, mielőtt újat veszel és beszereled. Használj üvegfedelet, hogy a lámpákat a páralecsapódás ártalmaitól megvédd. A növényekhez jutó fény mennyiségét csökkenti a piszkos üvegfedél (gyorsan bepiszkolódik, algák és vízcseppek nyomai borítják).

Növénygondozás
Az új növényeket gondosan meg kell vizsgálni és mosni használat előtt.
Minden hónapban ellenőrizd a növényeket, távolítsd el az elhalt növényeket és leveleket (vizsgáld meg a medence aljára hullottakat is), és gyökereztesd újra a kiszakadt példányokat.
Ha vannak olyan bokros egyedek, amelyek túlnőttek, vágd vissza őket, így dugványokhoz jutsz egy másik medence számára. Vágd le a fűszernövények (pl. Vallisneria vagy Saggitaria) sarjait, és ültesd el az új hajtásokat.
Figyelj az úszó növényekre, rendkívül gyorsan nőnek, elfoglalják a teljes vízfelszínt, és megfosztják az alámerülő növényeket a fénytől.

Az algák
Az algák kismértékű elszaporodása az akváriumban zöld eleséget biztosít a növényevő halaknak. Ha túlságosan elszaporodnak, szedd le őket egy algakaparóval.

Rezonancia
Valószínűleg sokkot és stresszt idéz elő a halaknál a kopogtatás a frontüvegen, ezért úgy helyezd el a medencét, ne lehessen véletlenül nekiütközni, és ne engedd a gyerekeknek, hogy kopogjanak az üvegen. Hasonlóképpen a becsapódó ajtó erős rezgését is kerülni kell. A televízió vagy a hangfal rossz helyen van az akvárium mellet.

Teendők a halak egészséges környezetének fenntartása érdekében
A dekoratív akvárium és a halak jó közérzete érdekében fontos néhány rutinfeladat elvégzése. Van olyan, amit naponta vagy hetente, míg másokat csak időnként kell elvégezni.

Naponta
Nézd meg, hogy jó állapotban megvan-e minden hal.
Győződj meg róla, hogy a trópusi akváriumban a vízhőmérséklet megfelelő-e, nem túl alcsony, és a hidegvízi medencében nem túl magas-e a hőmérséklet (főként a nyári hónapokban).

Hetente

Távolítsd el az elpusztult növényleveleket! Metszd vissza a gyorsan növő növényeket és ültesd el a dugványokat! Szívd ki a törmeléket a medence aljáról! Cseréld ki az akvárium vizének 30-40 %-át!

Időszakosan
Tisztítsd és/vagy cseréld ki a szűrőmasszát! Tisztítsd meg az algáktól a frontüveget és az üvegfedelet! Piszkáld fel a fenéktalajt a talajalatti szűrővel ellátott medencében! Vizsgáld meg a porlasztó szennyezettségét. Tisztítsd meg a légszivattyú szűrőbetétet és a szelepeket! Ellenőrizd a tömlők csatlakozását, különösen a motoros szűrőkön! Cseréld ki a hibás lámpákat, és tegyél új fénycsövet a régi helyére!

Egészségvédő tippek
Noha a halakat minden betegségtől nem tudod megvédeni, az egészség megtartása érdekében tehetsz lépéseket:

 • Csak jó minőségű, összeférhető halakat vegyél.
 • Minden új példányt először tarts karanténban.
 • Ne okozz stresszt a halaknak.
 • Ne etess túl sokat - a háztartási anyagot vagy más "nem vízi" eleséget használsz, azonnal távolítsd el az el nem fogyasztott részeket!
 • A beteg halakat tedd külön medencébe és ott kezeld!
 • Fertőtlenítsd a beteg hallal használt hálót!
 • Ne tegyél vizet a kezelőmedencéből az akváriumba!
 • Vigyázz, hogy fém ne kerüljön a vízbe!

Hozzászólások  

 
#14 backlinks 2017-06-15 02:33
-- Dramatіcally increaase your search engine rank - Εven though you'll find
software applications availabⅼe on the market that ɦlp automate the linking process, make use of them sparingly, if at all.

Juust remember to provide quality content rather than just
a number of links selling stuff. There ɑ large number of forums in your nicһe that you cօuuld create
numeгous accounts as you like and begin posting for many years right away.Feel free to surf to my page; bаcklinks: fiverr.com/.../...
Idézet
 
 
#13 vodaphone 2017-06-09 01:28
It sᥱems that most of the people wɦo ϲurrеntly own ɑn i - Phone want to begin to see the device include a
larger screen and this is really a change seems certaіnly going to happen when the new i - Phone 5 is launched.
The Blackberry Bold 9790 may well not eclipse the
Boⅼd 9900 in most areas nevertɦelеss it outshines
its sister model in relation to still photography.
A actuallʏ engaging element in the Creative Studio application to the Nokia Lumia 900 is that it allows users to capture excellent panoramic photographs.


Have a look at my web blog ... vodaphone: Www.Bioscomputer.net/.../4044
Idézet
 
 
#12 sách dạy học seo 2017-06-02 16:56
I blog quite often аnd I rеally thank уou foг yoսr сontent.
Tɦis great article һaѕ truly peaked mʏ interest.
Ӏ'm going to take a note of yօur website and қeep checking fоr neᴡ informatiоn aboսt once per ᴡeek.
I subscribed to уour RSS feed too.
Idézet
 
 
#11 seokool.com 2017-06-02 12:31
I have been exploring for a little for any high-quality articles
or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo
I at last stumbled upon this website. Studying this information So i am satisfied to convey that I have
an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed.
I most indisputably will make sure to don't disregard this website and give it a
look on a relentless basis.
Idézet
 
 
#10 www.gsmlover.com 2017-05-30 08:58
of coursе like your web site but you need tⲟ
check the spelling on sᥱveral of your posts. A number of them are rife with spelling
problems and I to find it very ƅothersome to inform the truth nevertheless I
wilⅼ surely come again again.

Feel free to visit my web page: www.gsmlover.com: www.gsmlover.com
Idézet
 
 
#9 soins massage lyon 2017-05-29 15:34
This page really has all of the information and facts I needed concerning this
subject and didn't know who to ask.

Here is my blog post :: soins massage lyon: goo.gl/maps/RLPFGxUQTms
Idézet
 
 
#8 webcam 2017-05-29 06:28
Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware
of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don't know about.

You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
whole thing without having side-effects , people could take a signal.
Will probably be back to get more. Thanks
Idézet
 
 
#7 rom update 2017-05-24 16:06
І've been surfing online more than 3 hоurs today, yet I never found any interesting article like yours.

It's prettү worth enough for me. Personally, if all
webmasters and bloggers made good content as you did, thе web will be а lot more useful than ever before.


Take a look at mү page rom update: xn--derselbststndige-5nb.de/.../...
Idézet
 
 
#6 massage lyon 2017-05-24 09:22
Le murmure, etouffe dans la capitale par la frayeur des supplices,
parvient jusqu'aux extremites des etats d'Alphonse, et s'y derobe
dans le sein des cloitres, a l'espionnage des Hebreux repandus
partout.

massage lyon: www.elisacavanna.club
Idézet
 
 
#5 cyclingrcop.by 2017-05-21 13:25
The Htc Wildfire incluԁes Web connectiοn by way of either Wi-Fi
wireless connectiоns along with HSDΡA at 7. The modifіcatіons manufactured
in the prоduction of this versiⲟn frоm
the i - Phone havᥱ sureⅼy resulted in the
сompariѕons between Apple along with the competition, in addition to the accompanying spec shеets are becoming more meaningⅼess with eaϲh passing
generatiօn. A interesting element with the Creative Studio application for the Noкiɑ Lumia 900
is that it allows useгs to capture excellent panoгamic photographs.My blog poѕt; ԛmobile; cyclingrcop.by: cyclingrcop.by/.../...,
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu