Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Az akvárium gondozása és tisztán tartása

gondozás és tisztán tartásAz akvárium gondozása és karbantartása
A tiszta állandó környezet lényeges a halak jólétéhez. A halak és más vízi-élőlények egészségesen tartása érdekében biztosítanod kell a stresszmentességet, az akvárium tisztaságát és a körülmények állandóságát.

A környezet hatása az egészségre
Számos, általad szabályozott tényező befolyásolja a halak jólétét. Egészségesen tartásuk érdekében ezt figyelembe kell venned.

A stressz csökkentése
Stresszt okoz a rossz kezelés, vagy a meggondolatlan bánásmód. Így nagyon fontos a kíméletes bánásmód kifejlesztése a halak gondozásakor (a háló helyes használata), és az eljárások pontos betartása, amikor az akváriumok között költöztetjük őket. A stressz alatt lévő hal áldozatául eshet olyan betegségeknek, amellyel szemben normális tartás mellett ellenálló.

A halak biztonságos költöztetése
A beteg halak megfogására vagy átrakására használt hálót nem szabad újra az akváriumban használni fertőtlenítés nélkül. Erre a célra használj erős akváriumi fertőtlenítőszert. Az a helyes eljárás, ha egy háló csak egy akváriumhoz tartozik, hiszen a fertőzött akváriumban használt hálóval át lehet vinni a betegséget egy másik medencébe.

A háló helyes használata
A hálózás borzasztó élmény lehet a halak számára, de segíthetsz, ha óvatosan bánsz a hálóval, és a hal méretének megfelelő hálót használsz.

Eleség
A túletetés az algák elszaporodásához és végül az akvárium elszennyeződéséhez vezethet, ezért ügyelj rá, hogy megfelelő mennyiségű eledelt adj a halaknak. A betegségekkel szembeni csekély ellenálló képesség egyik gyakori oka a vitaminhiány, ami helytelen vagy túl egyoldalú étrendnek tulajdonítható. Ha csak előre gyártott eleséget etetsz, előnyös a különböző fajtákat felváltva használni. Ez biztosítja, hogy a halak minden szükséges vitamint megkapjanak, így az is kedvező, hogy nem unják meg az eleséget (veszélyes, ha megmarad az eledel, mert a medence szennyeződést okozhatja). Ha frissen gyűjtött eleséget adsz az akváriumba, előtte nézd át, nincs-e benne veszélyes ragadozó.

Vízcserék
Meglepő, de a vízcsere nem idéz elő stresszt; sok hal élvezi, ha friss vizet adsz a medencéhez. A vélemények megoszlanak az új víz hőmérsékletével kapcsolatban. Sok akvarista szigorúan azon a véleményen van, hogy az új víz hőmérséklete minél közelebb van az akváriuméhoz annál jobb. Mások szívesen adnak hideg vizet közvetlenül a csapból, mondván, hogy a halak élvezik a frissítést. A legjobb talán a közép út. A vízcserék gyakorisága és mennyisége is eltérő gyakorlatot mutat, ez nagyban függ az akvárium méretétől és telepítettségétől. Általánosságban elmondható, hogy a heti rendszerességű részleges (20-40%) vízcsere a legtöbb akváriumnál megfelelő megoldás lehet.

A vízminőség megőrzése
A tiszta és friss víz életbevágóan fontos a halaknak. A szűrőnek jó állapotban kell tartania a vizet, de csak akkor működik jól, ha rendszeresen tisztítod. A szűrőmasszát is tisztítani kell (alapos mosás után általában újra használható), valamint az oda-és elvezető csöveket algamentesen kell tartani.
A motoros szűrők motorjai közül csak egyes régi típusok igényelnek kenést.
A szűrőtisztítás időzítése a halak számától, a szűrő méretétől és hatékonyságától függ. Sok halat tartalmazó medencében a kis szűrő nagyon gyorsan eltömődik, míg egy nagy szűrő a néhány kis halat tartalmazó akváriumban sokáig működik zavartalanul.
A talaj alatti szűrő nagyon kevés karbantartást igényel. Időnként kapcsolj a kivezető csövére egy szívócsövet, hogy e3ltávolítsd a szűrőlemez alatti üledéket. Néha piszkáld fel a kavicsot, hogy megakadályozd az összetömörödését.

A víz kicserélése
Noha a hatékony szűrés sokat tesz a vízminőség megtartása érdekében, a rendszeres, részleges vízcserékkel te is elősegítheted az akvárium tisztán-tartását. A víz mennyiségének mintegy 20-40 % cseréje javasolt hetenként. Engedj le valamennyi vizet és pótold az friss vízzel, amit nem árt előtte szellőztetni, hogy a vízkezelő anyagok távozzanak a csapvízből. A csere révén (egyszerű eltávolítással és további hígítással) csökken a vízben oldott szennyező anyagok mennyisége.

Az elveszett víz pótlása
Teljesen normális dolog, ha az akváriumban csökken a vízszint. Ez nem feltétlenül a szivárgás jele, hanem gyakran csak a párolgásé, különösen, ha nincs üvegfedél. Minden ilyen veszteséget desztillált vízzel, vagy RO vízzel kell pótolni, hiszen párolgás során sem a só sem egyéb anyag nem vész el.

A víz állandóságának megtartása
Az édesvíz pH-ját pontosan be kell állítani – se túl savas, se túl lúgos ne legyen (A hálózati ivóvíz pH-ja többnyire enyhén lúgos, 7,3-7,5 közötti értéket mutat.). A víz állapotának megváltozása komoly veszélyt jelenthet a halak számára.

A megfelelő hőmérséklet tartása
A trópusi akváriumokban a hőmérséklet önszabályozó, de érdemes a szemedet a hőmérőn tartani a meghibásodások esetére. Ha a fűtő elromlik, vagy áramszünet van a hőveszteség fokozatos, és minél nagyobb a medence annál lassúbb ez a folyamat. Ilyen körülmények között megvédheted az akváriumot, ha újságpapírral vagy egy takaróval vastagon beburkolod.
Szinte fordított a probléma a hidegvízi akváriumoknál a nyári hónapok során, amikor a hőmérséklet emelkedhet.
Fokozott szellőztetéssel biztosítható az oxigénszint, de nagy hőségben kénytelen leszel egy zacskóban jégkockákat tenni a vízbe.

A levegő tisztán tartása
Mivel a légszivattyú a szobából pumpálja a levegőt az akváriumba, minden légszennyezés pl. cigarettafüst bejuthat a vízbe és árthat a halaknak. Az a veszély is fennáll, hogy úgy szennyezed a vizet, hogy belerakod a kezed, mert így parányi szennyeződéseket, erős szappant vagy fertőtlenítőszert vihetsz bele. Nincs azonban szükség fehér köpenyre és gumikesztyűre – egyszerűen elrendezhető a dolog. Ha a szobában valamilyen erős szag vagy pára van, akkor egyszerűen nyiss ablakot. Ügyelj rá, hogy a kezed tiszta és szagtalan legyen, mielőtt az akváriumba nyúlsz.

A fény változtatása
Minden akváriumot naponta több órán át meg kell világítani (8-10 óra). A világosból sötétbe átmenet (és viszont) stresszt okozhat a halaknak. A hirtelen változásoknak komoly hatása lehet - a halak megzavarodhatnak az akváriumban, még az üvegfalnak is nekiütődnek. A hirtelen fényváltozás okozta sokkot csökkentheted, ha mindig a szobavilágítás előtt kapcsolod ki az akvárium lámpáját, és sötét reggeleken mindig először a szobavilágítását kapcsolod be és utána az akváriumét.

Az akvárium világításának karbantartása
Mielőtt a lámpákat szereled vagy cseréled, a világítást ki kell kapcsolni a hálózatból. A növények és a halak gyarapodása érdekében cseréld ki a hibás lámpákat, és tartsd tisztán a reflektort. Ha a fénycső nem működik, ellenőrizd a csatlakozásokat, mielőtt újat veszel és beszereled. Használj üvegfedelet, hogy a lámpákat a páralecsapódás ártalmaitól megvédd. A növényekhez jutó fény mennyiségét csökkenti a piszkos üvegfedél (gyorsan bepiszkolódik, algák és vízcseppek nyomai borítják).

Növénygondozás
Az új növényeket gondosan meg kell vizsgálni és mosni használat előtt.
Minden hónapban ellenőrizd a növényeket, távolítsd el az elhalt növényeket és leveleket (vizsgáld meg a medence aljára hullottakat is), és gyökereztesd újra a kiszakadt példányokat.
Ha vannak olyan bokros egyedek, amelyek túlnőttek, vágd vissza őket, így dugványokhoz jutsz egy másik medence számára. Vágd le a fűszernövények (pl. Vallisneria vagy Saggitaria) sarjait, és ültesd el az új hajtásokat.
Figyelj az úszó növényekre, rendkívül gyorsan nőnek, elfoglalják a teljes vízfelszínt, és megfosztják az alámerülő növényeket a fénytől.

Az algák
Az algák kismértékű elszaporodása az akváriumban zöld eleséget biztosít a növényevő halaknak. Ha túlságosan elszaporodnak, szedd le őket egy algakaparóval.

Rezonancia
Valószínűleg sokkot és stresszt idéz elő a halaknál a kopogtatás a frontüvegen, ezért úgy helyezd el a medencét, ne lehessen véletlenül nekiütközni, és ne engedd a gyerekeknek, hogy kopogjanak az üvegen. Hasonlóképpen a becsapódó ajtó erős rezgését is kerülni kell. A televízió vagy a hangfal rossz helyen van az akvárium mellet.

Teendők a halak egészséges környezetének fenntartása érdekében
A dekoratív akvárium és a halak jó közérzete érdekében fontos néhány rutinfeladat elvégzése. Van olyan, amit naponta vagy hetente, míg másokat csak időnként kell elvégezni.

Naponta
Nézd meg, hogy jó állapotban megvan-e minden hal.
Győződj meg róla, hogy a trópusi akváriumban a vízhőmérséklet megfelelő-e, nem túl alcsony, és a hidegvízi medencében nem túl magas-e a hőmérséklet (főként a nyári hónapokban).

Hetente

Távolítsd el az elpusztult növényleveleket! Metszd vissza a gyorsan növő növényeket és ültesd el a dugványokat! Szívd ki a törmeléket a medence aljáról! Cseréld ki az akvárium vizének 30-40 %-át!

Időszakosan
Tisztítsd és/vagy cseréld ki a szűrőmasszát! Tisztítsd meg az algáktól a frontüveget és az üvegfedelet! Piszkáld fel a fenéktalajt a talajalatti szűrővel ellátott medencében! Vizsgáld meg a porlasztó szennyezettségét. Tisztítsd meg a légszivattyú szűrőbetétet és a szelepeket! Ellenőrizd a tömlők csatlakozását, különösen a motoros szűrőkön! Cseréld ki a hibás lámpákat, és tegyél új fénycsövet a régi helyére!

Egészségvédő tippek
Noha a halakat minden betegségtől nem tudod megvédeni, az egészség megtartása érdekében tehetsz lépéseket:

 • Csak jó minőségű, összeférhető halakat vegyél.
 • Minden új példányt először tarts karanténban.
 • Ne okozz stresszt a halaknak.
 • Ne etess túl sokat - a háztartási anyagot vagy más "nem vízi" eleséget használsz, azonnal távolítsd el az el nem fogyasztott részeket!
 • A beteg halakat tedd külön medencébe és ott kezeld!
 • Fertőtlenítsd a beteg hallal használt hálót!
 • Ne tegyél vizet a kezelőmedencéből az akváriumba!
 • Vigyázz, hogy fém ne kerüljön a vízbe!

Hozzászólások  

 
#56 Elsa04 2017-10-21 21:25
I think your website needs some fresh posts. Writing manually takes a
lot of time, but there is tool for this time consuming task, search for; Ssundee advices unlimited content for any
blog
Idézet
 
 
#55 FirstMaryjo 2017-10-16 05:49
I have noticed you don't monetize your website, don't waste
your traffic, you can earn extra bucks every month because you've got high quality content.
If you want to know how to make extra $$$, search for: Mrdalekjd
methods for $$$
Idézet
 
 
#54 FirstLeroy 2017-10-15 18:45
I have noticed you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn extra
cash every month because you've got hi quality content.
If you want to know how to make extra money, search for: Mrdalekjd methods
for $$$
Idézet
 
 
#53 FirstOlive 2017-09-30 17:53
I see you don't monetize your blog, don't waste your traffic,
you can earn additional cash every month because you've got hi quality content.

If you want to know how to make extra $$$, search for: Mrdalekjd methods for $$$
Idézet
 
 
#52 FirstMonique 2017-09-28 18:13
I see you don't monetize your page, don't waste
your traffic, you can earn extra bucks every month because you've got high quality content.
If you want to know how to make extra $$$, search for:
Mrdalekjd methods for $$$
Idézet
 
 
#51 GabrielX 2017-09-19 13:09
I have noticed that your blog needs some fresh posts.

Writing manually takes a lot of time, but there is tool for this boring
task, search for; Wrastain's tools for content
Idézet
 
 
#50 broderie 2017-09-18 15:20
Fantastic site you have here but I was curious if you knew of any message boards that
cover the same topics talked about in this article? I'd really like to be a part of group where I can get suggestions from other experienced
people that share the same interest. If you have any suggestions, please
let me know. Cheers!
Idézet
 
 
#49 paintball 2017-09-17 01:01
I'm amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both
educative and amusing, and let me tell you, you've hit the nail on the head.
The problem is something which not enough folks are speaking intelligently about.
I am very happy that I stumbled across this during my search for something regarding this.
Idézet
 
 
#48 ColletteX 2017-09-14 11:37
I have noticed that your website needs some fresh posts. Writing manually takes
a lot of time, but there is tool for this time consuming task, search for: Wrastain's tools for content
Idézet
 
 
#47 InezX 2017-09-01 05:55
I have noticed that your website needs some fresh content.
Writing manually takes a lot of time, but there
is tool for this time consuming task, search for; Wrastain's tools for content
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu