Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az akvárium beindítása

Üres akváriumMostanában sok kérés érkezett az akvárium szakszerű beindításával kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom összeszedni egy csokorba az általam fontosnak tartottakat. Amikor hazavisszük első akváriumunkat (ezt jó, ha gondos tervezés és előkészítés előzi meg), valami furcsa euforikus érzés lesz úrrá rajtunk, hajlamosak lehetünk arra, hogy elsiessük a dolgokat, de ez később megbosszulhatja magát. Az első és legfontosabb: a türelem a mi barátunk. Ezt tartsuk mindig szem előtt!

Hogyan is kezdjük hozzá? Ha már eldöntöttük, hogy hol van az akvárium helye, helyezzünk alá egy rugalmas anyagból készült alátétet a felületi egyenetlenségekből adódó feszültségek kiküszöbölésére (pl. polifoam, hungarocell, stb.). Ezzel elkerülhetjük, hogy a berendezés és - feltöltés után az akvárium alja - megrepedjen.
Mossuk át alaposan az akváriumot.
Mielőtt berendeznénk véglegesen a medencét, végezzünk egy szivárgáspróbát, hogy ne a már berendezett akváriumunkat keljen kipakolni, ha mégis a ragasztás valahol eresztene. Ehhez kb. 1-2 nap tökéletesen elegendő. Ha nincs szivárgás, akkor megkezdődhet az akvárium berendezése.
Engedjük le a víz felét, hogy könnyebben tudjuk dolgozni az akváriumban.
Helyezzük bele a jól átmosott aljzatot, melynek átlagos rétegvastagsága az akvárium méretétől és jellegétől függően akár 5-10 cm vastag is lehet.
Ha sok vízinövényt szeretnénk az akváriumba telepíteni, akkor célszerű a kavicsréteg alá táptalajt rakni, mivel a mosott kavics a növények számára nem tartalmaz felhasználható tápanyagot.
Ezután elhelyezhetjük el a technikát (legfontosabb kellékek: szűrőberendezés, szabályozható fűtő, hőmérő, világítás).
Majd a dekorációt és a vízinövényeket.
Csak ezután engedjük fel vízzel, és indítsuk el a technikát.
Berendezett akváriumMost szeretnék visszautalni az első bekezdésben említett türelemre. Elkezdődik az akvárium biológiai érésének szakasza. "Sajnos" ez nem a látványosság és a mozgalmasság ideje, ilyenkor az események a "elszín alatt" zajlanak. Ebben az időszakban fejlődnek ki a szűrőben és a talajban az akvárium egészséges működéséhez szükséges Nitrobakter és a Nitrosomonas telepek. Ez az idő minimum 21 nap, de ezt tényleg minimum értéknek kell tekinteni. Még "csodaszerek" adagolása mellet sem ajánlatos lerövidíteni. A hozzáadott vízkezelők ugyanis csak abban segítenek nekünk, hogy a csapvízből akvarisztikai céloknak megfelelő vizet állíthassunk elő. Valamint a frissen beültetett növények is ilyenkor kezdenek megerősödni, az első 1-2 héten még nem célszerű elkezdeni a növények tápozását, hiszen még nem vagy csak igen csekély mértékben képesek hasznosítani a hozzáadott tápanyagokat, és ezzel is csak az algák elszaporodását segítjük elő. A második héttől fokozatosan elkezdődhet a növények tápozása. A beállási idő alatt azért lesz egy fontos teendőnk: ilyenkor ajánlatos legalább 4-5 naponta részleges vízcserét csinálnunk. (Vannak elméletek, miszerint 1-2 naponta kellene ezt megtennünk.) A szerves anyagok bomlása során káros anyagok, pl. az ammónia és nitrit, termelődik. Ezek felhalmozódása a növények károsodásához és az algák elszaporodásához vezet.

Eljött a nagy nap, jöhetnek a halak. De vigyázat! Még véletlenül se vigyük haza a teljes állományt egyszerre. Ennek több oka is van: a szállítás során elszenvedett fizikai és pszichikai stressz, a frissen beállt akvárium sem képes megbirkózni a halak anyagcseréje következtében hirtelen megnövekedett kémiai terheltséggel. Valamint időt és teret kell adni a halak számára, hogy új élőhelyüket megszokják. Általánosságban elmondható, hogy 5-6 egyedszámú csoportokban érdemes feltölteni az akvárium egészséges befogadóképességének megfelelő létszámot. A tartható létszámot az akvárium térfogatán kívül befolyásolja még a tartani kívánt halak fizikai és szociális igénye is. Ezért ezt még a vásárlás előtt ajánlott tisztázni. Ezt az infót szakirodalomból és a témával foglalkozó fórumokon tapasztalt haltartóktól érdemes beszerezni.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu