Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Akvárium típusok

Társas akvárium

Ez a klasszikusan berendezett, trópusi, édesvízi akvárium. Az ilyen típusú akváriumot különösen a kezdőknek ajánljuk. Az társas akváriumban, különféle rendszertani egységekhez tartozó vízinövény- és halfajokat tartanak és gondoznak.

Akvárium egy fajnak

Ez rendszerint a gyakorlott, tapasztalt akvaristáknál található. Ebben az esetben csupán egy halfaj egyedei találhatók az akváriumban. A berendezésnél fokozott mértékben figyelembe kell venni a halfaj igényét. Általában az adott halfaj természetes élőhelyéhez hasonlító környezet kerül kialakításra.

Biotóp akvárium

Tapasztalt akvaristáknak ajánlható. Ebben az esetben a vízinövények, a halak, a díszítőanyagok mind azonos helyről származnak. Így szinte egy természetes, vízi életközösség varázsolható az akváriumba.

Ppaludáriu

Egy akvárium és terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek.

Brakkvízi akvárium

A tengervíznél kevesebb sót tartalmaz, pH értéke 7,5 és 8 között van. A hőmérséklet magas: 26-27 °C, faágak és gyökerek erdői díszítik, de kövek soha. Csak kevés növény- és halfaj képes elviselni ezt a zord környezetet.


Tengeri akvárium

Építése és fenntartása sok figyelmet és szakértelmet, és egy édesvízi akváriumnál több időt igényel; ezen túl a halak és eszközök ára is jóval magasabb. Éppen ezért kezdő akvaristáknak nem ajánlott.

Tenyésztő akvárium

Csak specialistáknak. Az erre a célra készített akváriumok legtöbbje nem tetszetős. Ugyanis nem a gyönyörködtetést, hanem a szaporítást szolgálják. Az ívásra kiválasztott halaknak, ideális vízminőségre valamint egyedi berendezésre, a lerakott ikráknak pedig megfelelő aljzatra van szüksége.

Nevelő akvárium

Csak specialistáknak. Akár csak a tenyésztő akvárium, ezek is a céljának megfelelően készülnek. Az ikrákból kikelő, ivadékok itt töltik életük első időszakát, amíg megerősödnek. Az elkülönítésre életbevágóan szükség van, mert csak így óvhatók meg a védtelen, fiatal halak a nagyobbak, támadásaitól, ill. az ivadékoknak is lehet sajátos igénye a vízminőséggel és a berendezéssel kapcsolatban.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu